Suntem la sfârşitul unui an 2015 care a avut de toate de la căderea unui guvern şi până la reţinerea Elenei Udrea, fost numărul I -cel puţin în preferinţele fostului preşedinte. Anul politic atipic a fost dominat în ceea mai mare parte de Putere, reprezentată de Preşedinte şi de Opoziţie, care până în noiembrie a fost guvernul Ponta iar după această dată a rămas doar în Traian Băsescu. A fost anul DNA, cu reţineri de marcă dar şi cu evitarea în continuare a foştilor lideri PDL, explicaţia cea mai plauzibilă fiind că şeful DNA le datorează ascensiunea mai mult sau mai puţin meritată. Dar cum spune vorba românească, cele rele să se spele, cele bune să se adune!
Ce va fi în 2016? Chiar dacă românii ne sunt prezentaţi în sondaje ca foarte optimişti, o mare parte dintre ei se consolează cu faptul că guvernul tehnocrat este limitat şi ca existenţă şi ca posibilităţi de manevră, măsurile nepopulare urmând să se contabilizeze în sarcina preşedintelui Klaus Iohannis. Practic Victor Ponta i-a scris un scenariu lui Dacian Cioloş de la care nu se poate abate, altfel sala va deveni ostilă iar „reformatorul” va primi roşii şi ouă în cap. După cum s-a văzut în partea de gemete neregizate ale străzii, românii par să înţeleagă că trebuie să nu se mai rezume la strângerea curelei, o tot fac din 2010 încoace, şi vor pune presiune pe orice guvernare. Tocmai de aceea nu au fost tăiate măririle de salarii şi va fi crescut şi salariul minim, s-a dus ideea cu salariile mici din România iar politicienii încep să o conştientizeze.
De ce rămâne 2016 un salt în necunoscut? Rămân câteva întrebări de răspunsul cărora va depinde viaţa noastră a tuturor: Tehnocraţii din Guvern au lucrat în eşalonul 2 la Comisia Europeană sau în diverse multinaţionale, rămâne de discutat cât de „independenţi” pot să fie ei în raport cu Bruxellesul? Resetarea clasei politice din România făcută de DNA va continua pe aceeaşi direcţie, adică toţi au furat dar îi prindem doar pe cei care trebuie, sau va aborda echidistant toate partidele? Ce rol va juca strada în demersurile politicienilor tehnocraţi? Dacian Cioloş îşi va păstra aparenţa de tehnocrat sau va trece „cu arme şi bagaje” în sânul liberalilor?Ce partide îşi vor asuma rolul de Opoziţie pentru că acum, cu excepţia Mişcării Populare şi ALDE, toată lumea e la Putere?
Ca tot românul optimist, sperăm că va fi mai bine şi la vară soare!