Vreau să vă transmit un punct de vedere în legătură cu o temă tot mai discutată în aceste zile – mărirea salariilor bugetarilor, în scopul recuperării tăierilor din anul 2010. Este un subiect de actualitate, care afectează sute de mii de familii din această ţară, dar care are un efect direct şi asupra bugetului public.
Constat că dezbaterea din interiorul coaliţiei care susţine Guvernul dvs. este una falsă – încercând să se explice românilor că au de ales între mărirea salariilor şi reducerea CAS. Este o dezbatere la fel de falsă ca şi cea din 2010, când românilor li s-a spus că trebuie să se aleagă între tăierea pensiilor şi mărirea TVA. Este profund periculoasă o astfel de abordare, în care se instigă o categorie de populaţie împotriva alteia, în care nu se asumă nici o responsabilitate. Din acest punct de vedere, Guvernul dvs. nu diferă cu nimic faţă de guvernul anterior, care avea exact aceeaşi abordare.
Vin vremuri dificile economic şi social şi trebuie luate cele mai bune măsuri pentru protejarea românilor, dar şi a economiei. Anul 2013 va fi unul cu extraordinare presiuni asupra bugetului, pentru că România trebuie să înceapă sa dea înapoi din datoriile făcute de guvern anii trecuţi. Pentru a putea face acest lucru fără ca acest efort să ducă la o şi mai mare sărăcie şi presiune asupra societăţii şi economiei, este absolută nevoie de un mix de politici direcţionate şi spre susţinerea populaţiei, dar şi spre stimularea mediului privat.
Propunerea noastră, cu privire la aceasta dilemă falsă este simplă: putem susţine şi revenirea salariile, dar şi reducerea CAS! Se poate face acest lucru, din punct de vedere bugetar? Dacă nu se schimbă nimic în funcţionarea statului, în prezent, nu. Dacă, însă, se reduce evaziunea şi corupţia din administraţie – se pot adopta ambele!
Vreau să vă avertizez asupra capcanei de a lua o singură măsură, fără celelalte. Dacă se majorează acum salariile şi nu se iau celelalte măsuri care înseamnă mai multe locuri de muncă şi venituri suplimentare la buget, în 2013 se va intra în colaps, lipsind sursele de finanţare pentru salarii. În 2013, trebuie să avem o economie mai dinamică şi care să producă mai multe fonduri către bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale. Şi, în mod categoric, trebuie să avem o populaţie cu venituri ceva mai mari, pentru a recupera o parte din tăierile suportate în aceşti ani.
USL susţine creşterea salariilor, dacă aceasta se face înţelept şi fără să îi minţim pe români. Trebuie să le spunem adevărul cu privire la măsurile pe care le propuneţi. Singura cale prin care aceste măsuri pot ajuta este dacă mărirea salariile este însoţită de o stimulare a creşterii economice şi a creării de locuri de muncă, inclusiv prin scăderea CAS. Ca să susţinem şi pensiile şi plata salariilor şi plata datoriilor (către FMI), avem nevoie de o economie care să înceapă iar să producă. Şi avem nevoie de cetăţeni care să aibă o putere mai mare de cumpărare. Deci, avem nevoie de ambele – iar cei care vorbesc continuu că se poate face doar una dintre acţiuni sunt doar demagogi.
Aveţi o misiune dificilă, dar pe care trebuie să o îndepliniţi – chiar dacă este an electoral, trebuie să începeţi să opriţi maşinăria de furat a PDL, care este în prezent gaura neagră a bugetului public şi care împiedică orice măsură de stimulare a economiei. Nu vă temeţi să faceţi ceea ce aşteaptă de la dvs. întreaga ţară. Nu alegeţi soluţia simplă a unui acord cu mafiile PDL, doar pentru a avea o guvernare liniştită şi fără probleme. România are nevoie de măsuri ferme, axate pe valori şi obiective pe care le împărtăşesc toţi românii.