Deși în comuna Runcu zăpada depășește grosimea de un metru, toate drumurile sunt funcționale, nu s-a produs nici măcar o tamponare și toate școlile funcționează. Singura excepție o constituie drumul din Cheile Sohodolului, DJ672, care nu poate fi deszăpezit deocamdată, pentru că s-au produs un număr de cinci avalanșe, iar utilajele nu pot acționa, zăpada fiind încă instabilă. Lucrările de deszăpezire din localitate se fac în regie proprie, primăria având utilajele necesare.
Comuna Runcu are 140 de km de drumuri, iar deszăpezirea s-a făcut non-stop. Toate ulițele, drumurile comunale, inclusiv cele județene (în caz de nevoie) sunt curățate de primărie. Utilajele au fost cumpărate imediat ce Adi Câmpeanu fost ales primar, în decembrie 2008. S-au procurat două utilaje noi: un buldo-excavator Terex, echipat cu accesorii de deszăpezire- lamă de zăpadă și un tractor New Holland, echipat, de asemenea, cu accesorii de deszăpezire, inclusiv cu „sărăriță” de împrăștiat material antiderapant. Iar pentru că, de regulă, iarna e mai grea la Runcu decât în alte localități ale Gorjului, localitatea aflându-se chiar la poalele Munților Vâlcan, primăria a procurat în fiecare an aproximativ 300 de tone de material antiderapant, acesta fiind împrăștiat atât cu sărărița, cât și cu ajutorul celor 17 beneficieri ai ajutorului social. Aceștia din urmă acționează pe drumurile în pantă, pentru a le face practicabile.
Economie la buget
Primarul comunei Runcu, Adi Câmpeanu, spune că a ales să cumpere utilaje de deszăpezire, pentru a face economii la bugetul localității, realizând această activitate în regie proprie și nu prin închirierea unor utilaje de la firme private: „Toată deszăpezirea o facem în regie proprie. Sunt salariații serviciului public, cărora vreau să le mulțumesc pentru că lucrează cu program prelungit pe perioada ninsorilor. Acționăm chiar și pe drumul județean, chiar dacă nu ne aparține, pentru că beneficiază de el locuitorii comunei noastre și nu e normal să-l lăsăm așa până ajung cei de la Drumuri.
Avalanșe pe chei
Cheile Sohodolului nu se pot deszăpezi, pentru că sunt cinci avalanșe activate, așa că nu poate fi ridicată zăpada din partea carosabilă, având în vedere că poate aluneca cealaltă cantitate de zăpadă de pe versant și poate bloca utilajele. În aceste condiții, pentru că nu există nici o locuință în zonă, drumul a fost declarat închis temporar. Autoritățile locale cred că va mai dura cam o săptămână, până se stabilizează zăpada și se va putea interveni. În rest, toate școlile funcționează, nimeni nu a întârziat la serviciu și nu a fost nici măcar o tamponare, cu toate că în comuna Runcu zăpada atinge între 80 de centimetri și un metru și 30 de centimetri, în satele de sub munte.