Poliția, la pândă

Loading

Cartierul Drăgoieni din Târgu Jiu a fost, zilele trecute, scena unei practici josnice din partea Poliției Rutiere, care a găsit de cuviință să-și ascundă un agent de circulație  în mașina Registrului Auto Român, pentru a-i deruta pe conducătorii auto. Astfel, cei care au făcut greșeala să depășească, mai ales că marcajele de trecere de pietoni și de linie continuă erau acoperite cu zăpadă, s-au ales cu amendă și cu suspendarea permisului, chiar dacă au explicat că astfel au evitat să-l lovească pe cel din față, care mergea mult prea încet după ce-l văzuse pe polițistul din mașină.

Cum e mai bine, să faci accident ca să respecți regulamentul de circulație, sau să eviți accidentul ?
Cum e mai bine, să faci accident ca să respecți regulamentul de circulație, sau să eviți accidentul ?

În loc să se ocupe să determine scăderea numărului evenimentelor rutiere, în special când carosabilul este alunecos, polițiștii de la „Rutieră” sunt ocupați să umple conturile statului cu amenzi. Supărați că șoferii au devenit solidari, dându-și blitz de câte ori văd echipajele de poliție, sau, mai sfidător, instalându-și stații de emisie recepție pentru a comunica între ei, polițiștii au găsit și ei un truc. Stau în mașina RAR-ului, despre care se știe că are drept scop verificarea stării tehnice a mașinilor (existența cauciucurilor de iarnă, în special, în sezonul rece) și pândesc pe acei conducători auto care încalcă regulamentul de circulație. Așa s-a întâmplat și la Drăgoieni, chiar în dreptul unei treceri de pietoni, unde poliția stătea la pândă în mașina RAR-ului să vadă cine depășește linia continuă, care nu se vedea nici ea nici trecerea de pietoni, din cauza zăpezii de pe carosabil. Într-unul dintre cazuri, un conducător auto a redus brusc viteza când l-a văzut pe polițist în mașina RAR-ului, iar cel care conducea mașina din spate nu a mai avut timp să frâneze în condiții de siguranță, mai ales că, neștiind că urmează o trecere de pietoni și fiind drum drept se pregătea să depășească. Cum nu avea altă soluție decât cea a depășirii, conducătorul auto din a doua mașină a ales această soluție, dar polițistul a întins brusc paleta sărind din mașină, fapt care l-ar fi putu determina, de asemenea, să producă un accident prin derapaj. Nici un argument nu l-a convins, însă, pe polițist, care i-a dat amendă și i-a suspendat permisul, dacă tot venise la „vânătoare” de sancțiuni.

Oficial, ar fi în regulă
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Gorj, subcomisar Daniel Tică, a declarat că orice conducător auto trebuie să conducă preventiv, mai ales pe zăpadă, cu maxim 30 km /oră în localitate și maxim 50 km/ oră în afara localității și că regulamentul de circulație nu trebuie încălcat. N-a putut, însă, să răspundă la întrebarea: „ce faci, într-o situație limită, când ai de ales între a derapa și accidenta pe cineva speriat de polițiști, respectând regulamentul de circulație și a încălca regulamentul depășind pe trecerea de pietoni, în condițiile în care e drum drept, nu vine nici o mașină din față și nici pietoni nu sunt pe trecere”… Cât despre modul cum a acționat polițistul din imagine în speța de mai sus, nici un comentariu: „Eu nu am calitatea de a comenta speța și procesul verbal întocmit de polițist. Dacă acel conducător auto consideră că acesta a făcut un abuz, se poate adresa conducerii inspectoratului, sau Parchetului.”