Despre supravieţuire politică

Loading

Citesc tot mai des în ultima vreme opinii,unele foarte avizate,că România a pierdut puterea de decizie iar cei care hotărăsc pentru români trebuie căutaţi în afara ţării. Sunt dintre aceia care preferă să creadă că asta e doar o scuză a guvernanţilor când adoptă măsuri nepopulare, e mai bine să spui că „FMI-ul a decis”. Nu exclud însă ca unele „mutări” să vină în plic în ideea că altfel nu ar fi aplicate mai ales din lipsa capacităţii instituţionale.
Parcă prima generaţie de politicieni de după 1989, chiar şi Ceauşescu în ultimele sale clipe, încercau să ţină seama de opinia publică. Acest lucru nu pare să fie valabil în ultimii ani,mă gândesc aici la tandemul Băsescu-Boc şi chiar Ponta-Antonescu. Decapitarea electorală a PDL a început cu tăierile de salarii, decizie care ar fi putut fi evitată cu o sporire a accizei la motorină. Guvernanţii de atunci nu au ţinut seama de acest lucru şi, s-a văzut, au pierdut alegerile la un mod  categoric.
De parcă nu ar fi fost de ajuns această experienţă, USL-ul este gata să repete asemenea greşeală. A impune un supliment de acciză la carburanţi într-un scandal interminabil cu preşedintele Traian Băsescu este o prostie atât timp cât banii pot fi luaţi din altă parte. Nu cred că actualii guvernanţi au luat în calcul că sunt milioane de şoferi şi orice mărire a costurilor contează.
Şi ca să fie eroarea completă, premierul Victor Ponta-principalul comunicator al USL-anunţă o măsură de scutire la jumătate a ratelor plătite de circa un milion de români. Cu alte cuvinte, nu sunt bani la Buget de băgăm o acciză la acciză dar aruncăm fonduri uriaşe pentru plata unora care s-au împrumutat mai mult decât le era plapuma. Poate că electoral se vor câştiga să zicem două milioane de voturi dar se vor pierde alte milioane.
Până la urmă, guvernanţii-indiferent de culoarea lor politică-ar trebui să aibă drept obiectiv principal o administrare cât mai eficientă a ţării dar şi perpetuarea la guvernare. La noi,în primul rând imaginea are de suferit…