DEGRADARE Deși s-a schimbat managerul CEO, degringolada continuă

 

Complexul Energetic Oltenia continuă să traverseze o perioadă dificilă iar statul român nu face nimic în favoarea producătorului de energie. De câteva zile există un nou manager general, al treilea în ultimul an, dar problemele rămân și sunt tot mai dificile de la o zi la alta. Printre cele mai urgente  se remarcă o nouă reorganizare a colosului energetic prin desființarea diviziilor, nemulțumirea sindicatelor privind cuantumul primei de Crăciun și chiar pericolul ca angajații să rămână fără salariu deoarece nu s-a aprobat rectificarea de buget cerută.

 Energeticienii gorCEOjeni sperau că problemele lor se vor rezolva rapid după ce a fost numit un nou manager general în persoana lui Sorin Boza, cel care l-a înlocuit pe interimarul Ionel Ilie. Doar că la pachet cu noua numire, Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia a decis desființarea diviziilor.

Potrivit Ecopolitic.ro care citează surse din cadrul Ministerului Energiei, desființarea diviziilor  înseamnă că directorii care au fost selectaţi până acum pentru Divizia Financiară, Divizia Strategii şi Dezvoltare, Divizia Energie, nu vor mai ocupa posturi de directori aici, ci vor fi doar simpli membri în Directorat. Practic, dacă se va confirma, aceste departamente vor fi conduse de alte persoane, iar Sorin Boza, Laurenţiu Ciobotărică, Bogdan Popescu, despre care se spunea că a fost selectat pentru funcţia de director al Diviziei Energie şi Ovidiu Bălăcescu, vor fi coordonatori.  În afara salariilor membrilor Directoratului, vor mai fi plătite şi alte salarii pentru cei care vor conduce departamentele de energie, financiar, minerit sau cum vor fi numite. Mai pe românește, bugetul CEO va fi devalizat de alte salarii uriașe ale unor oameni de care nu ar fi nevoie.

În concepția ministrului Victor Grigorescu, cel care se află în mijlocul unui scandal uriaș privind declarația de avere, membrii Directoratului, nu ar avea practic de făcut nimic, decât să se întrunească în şedinţe şi să ia decizii în legătură cu compania, dar fără să știe care este pulsul adevărat. Cea mai gogonată decizie, ca să nu vorbim de acuzații grave, conducerea Ministerului Educației și membrii Consiliului de Supraveghere  consideră că deciziile trebuie luate de persoane care nu au legătură cu activitatea propriu- zisă din CEO şi astfel nu vor putea influenţa deciziile. Așa s-a ajuns la situația aberantă ca cel mai mare producător energetic din țară să fie condus de un inginer de aviație sau de altul specializat în comercializarea de ciment.

 

Managerul vorbozabelor frumoase

La acest moment nu știm cât va rezista Sorin Boza în această funcție și mai ales dacă el va supraviețui alegerilor de săptămâna viitoare. Este greu de crezut că o numire a unui ministru technocrat va rămâne în picioare indiferent de noua guvernare și de Ordonanța 109 în baza căreia s-au făcut diversele selecții în CEO.

Până atunci să remarcăm mesajele lui optimiste de pe Facebook:  “pentru mine este o mare onoare, dar și o mare provocare…. Sunt sigur însă că indiferent cât de mult vom munci noi, cei 5 din echipa de conducere a acestei companii, împreună şi cu supraveghetorii noștri, vom reuși să trecem peste această perioadă grea și ducem această companie acolo unde ii este locul acolo sus. Suntem toţi responsabili de această companie şi sunt sigur că doar trăgând toţi în aceeaşi direcţie vom reuşi să ne atingem obiectivele…Trebuie să ne lăsam deoparte ambițiile si de această dată să fim o echipă care să lucreze împreuna, pentru ca la sfârșit răspundem toţi de un business cu greutate în economia României, dar şi de viaţa miilor de familii din cele 3 județe în care compania noastră îşi desfăşoară activitatea”. Sorin Boza spune că e de bine să nu fie rău dar nu dă nici un indiciu asupra viitorului imediat, reorganizarea și rectificarea bugetului. De menționat că fără rectificarea bugetului, minerii rămân fără salarii!

Prezent la manifestările legate de Ziua Națională, Sorin Boza spune că totul va fi bine în viitor. Liderii de sindicat se tem de ce este mai rău: concedieri, închideri de capacități energetice, scăderi de salarii etc.