Preşedintele Traian Băsescu a promulgat în această săptămână legea care prevede că demiterea şefului statului trebuie aprobată la referendum de majoritatea cetăţenilor înscrişi în listele electorale. Cu alte cuvinte, preşedintele poate fi suspendat cu nouă milioane de voturi.
De reţinut că iniţial textul privind referendumul prevedea că demiterea preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum.
OUG 103/2009 fusese respinsă iniţial de Parlament, iar preşedintele Băsescu a adresat Legislativului încă din noiembrie 2009 o cerere de reexaminare în sensul aprobării actului normativ. Conform prevederilor în vigoare până acum, demiterea preşedintelui se putea face dacă întrunea majoritatea voturilor valabil exprimate la referendum.
Aparent doar o ştire de presă trecută poate în plan secund de altele cu şi mai mare impact, vestea că preşedintele şi-a securizat eventuala suspendare ar trebui să ne spună multe. Maestrul al jocurilor de culise, Traian Băsescu încearcă să intre în normal şi să salveze ce se mai poate salva, adică va rămâne singur împotriva actualei Opoziţii. Semnalul tras de la Cotroceni îngroapă actuala Putere, adică aceasta nu are şanse reale de conservare a poziţiilor, lucru confirmat de sondaje, şi trebuie salvat ce se mai poate salva. Mai mult, preşedintele nu poate să mai scoată ceva din joben ca să salveze PDL-ul de exemplu, singura lui grijă este să îşi salveze poziţiile proprii.
Cum se spune, avem o veste proastă pentru Traian Băsescu. Este primul semn de slăbiciune majoră iar modificarea legii nu îl salvează. O nouă majoritate parlamentară va modifica cu la fel de mare uşurinţă legea ca să nu vorbim de faptul că răzbunarea electoratului poate fi cruntă, o campanie bine orchestrată în care Traian Băsescu să fie învinuit de tot şi toate poate aduce nouă milioane de români la secţiile de votare. Unde mai punem faptul că în momentul când actuala Putere va da drumul la rezultatele recensământului, numărul de voturi va fi de cel mult 7 milioane.
Şi totuşi de ce îi este frică, pentru prima dată în cariera politică, lui Traian Băsescu? Pe lângă speculaţiile unor ziarişti simpatizanţi sau adversari, cred că Traian Băsescu se teme de electorat. Sunt deja câţiva ani din momentul când preşedintele a terminat cu „băile de mulţime” acum însă are de-a face cu ostilitatea cetăţenilor. Şi poate şi mai important, agenda publică nu se mai face la Cotroceni. Ca să îţi negociezi demisia şi nimeni să nu te bage în seamă este groaznic pentru omul politic care a controlat autoritar România în ultimii şapte ani!
Teama supremă a lui Traian Băsescu este că nu va apuca 2014 la Cotroceni. Noua Putere, conform sondajelor, nu va avea răbdare să vină 2014 pentru alegerile prezidenţiale, le va forţa în 2013 pentru a evita erodarea. Şi mai e ceva, a se vedea evenimentele din PNL Bucureşti, Crin Antonescu începe să semene cu Băsescu!