Profesorii din Bulgaria şi România au cele mai mici salarii din UE, iar cel mai bine plătiţi dascăli sunt în Luxemburg, Danemarca şi Austria, se arată într-un raport al Comisiei Europene. Un cadru didactic din România câştigă, în prezent, undeva la 110 milioane lei vechi pe an, cel mai mic din Europa.
Educaţia nu este o prioritate a Uniunii Europene, cu toate că declaraţiile liderilor politici spun altceva. În majoritatea ţărilor europene nu se investeşte în învăţământ, cea mai bună dovadă fiind salariile acordate debutanţilor. Cu toate acestea, în unele ţări-printre care şi Europa-salariile sunt o adevărată bătaie de joc.
Ultimii din Europa
După mai multe analize s-a stabilit că la nivelul primar, salariul anual al debutanţilor în învăţământ variază de la 2.743 euro în România la 53.337 euro în Luxemburg, în timp ce media europeană este 21.537 euro.
La nivel secundar superior, salariul minim mediu anual la nivelul UE este de 23.115 euro. Cele mai scăzute niveluri sunt înregistrate în Bulgaria (2.761 euro), Letonia şi Lituania.
În general, profesorii din Europa şi-au menţinut puterea de cumpărare pe parcursul anului 2009, iar criza economică a avut un impact asupra salariilor lor în numai câteva ţări în 2010, precum Irlanda, Grecia, Spania, Letonia şi România. Pe parcursul aceleiaşi perioade, Þările de Jos şi Polonia au crescut salariile profesorilor. În multe ţări, măsurile de austeritate mai recente şi viitoare pot afecta salariile profesorilor şi cheltuielile cu educaţia în general. Cu toate acestea, numeroase guverne europene plasează sectorul educaţiei în centrul programelor lor de reformă, se mai spune în documentul CE.
În majoritatea ţărilor europene, printre care şi România, se oferă o gamă largă de sporuri în plus faţă de salariile de bază, dar numai jumătate dintre ţări acordă sporuri speciale pentru continuarea calificării profesionale şi pentru excelenţă în predare.
Raportul din care am citit în acest material este realizat de Reţeaua Eurydice a Comisiei Europene, care oferă informaţii şi analize cu privire la sistemele şi politicile europene de educaţie. Începând din 2011, reuneşte 37 de unităţi naţionale bazate în toate cele 33 de ţări participante la Programul UE de învăţare pe tot parcursul vieţii (statele membre UE, Croaţia, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveţia şi Turcia). Reţeaua este coordonată şi gestionată de Agenţia Executivă pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură a UE de la Bruxelles, care realizează proiectele de studii şi oferă o gamă de resurse online.
Constantin Seceleanu