Medicii gorjeni, costisitori și slabi

În această toamnă, Gorjul deţine un nedorit record negativ al culpelor medicale petrecute de la Sadu şi Rovinari, la Târgu-Jiu şi Târgu-Cărbuneşti. Nu ştim ce gorjean cu scaun la cap şi cu ceva bani în buzunar îşi mai lasă viaţa pe mâinile unor medici din acest judeţ. În afara faptului că cer efectiv bani din buzunarul bolnavilor pentru că altfel nici nu se uită la cel aflat în suferinţă, unii dintre medicii gorjeni pun diagnostice aiurea care sunt un veritabil pericol pentru viaţa nefericitului. A da vina doar  pe lipsa aparaturii  este cel puţin păgubos ca să nu zicem că suntem luaţi la mişto de o tagmă care se vaietă, dar are cele mai mari venituri din Europa. E adevărat că veniturile respective nu au provenit niciodată din salarii.
S-a schimbat conducerea de la Spitalul Judeţean, se vor mai schimba de câteva ori conducătorii, lucrurile nu se schimbă la Târgu-Jiu până când medicilor din spital sau policlinică  nu li se interzice să mai aibă şi cabinete proprii sau inversul, afară din sistem cu cei aflaţi în această situaţie. Unele dintre tragediile de la Târgu-Jiu puteau fi prevenite dacă bolnavii nu ar fi fost trimişi la cabinetele particulare sau bolnavii ar fi avut resursele necesare să meargă la acestea. Medicii gorjeni nu par să realizeze că a venit criza şi conjudeţenii nu găsesc multele milioane de lei vechi pe care le solicită ei până şi la o banală operaţie de apendicită. La Gorj se moare din nesimţirea medicilor, din vina celor care au trădat, dacă au respectat vreodată, jurământul lui Hippocrate.
Săptămâna trecută a început urmărirea penală împotriva unui medic care este cunoscut în Gorj atât pentru reuşite cât mai ales pentru nereuşite. Au mai murit copilaşi la naştere din vina, sau nu,  a respectivului medic, nu vom afla niciodată cum nici acum nu se va face nimic. E doar o operaţiune de imagine a Parchetului, dacă vrei să cercetezi o să afli cât e de greu să îl găseşti la telefon pe Diţescu şi de ce trebuie să naşti cu alt medic când el ţi-a urmărit evoluţia sarcinii. Cei care au avut de-a face cu acest medic ştiu despre ce este vorba dar nu îi va întreba nimeni, cel puţin aşa a fost până acum. Şi nu avem motive să credem că acum va fi altfel, se scapă prea uşor în România de  culpa medicală, vezi cazul Ciomu.
Nevoia te învaţă, autorităţile gorjene din domeniu ar trebui să se întrebe de ce sute de bebeluşi din Gorj se nasc anual la Craiova sau în alte părţi şi nu la Târgu-Jiu. De ce se bat sute de kilometrii pentru un consult de specialitate deşi, nu-i aşa, aceste lucruri s-a putea petrece şi la Târgu-Jiu? Desigur sunt întrebări retorice dar rămân la Târgu-Jiu doar cei care riscă. În aceste condiţii, nu ar fi mai simplu să îi dăm afară pe respectivii, oricum nu îi caută nimeni de prin alte părţi, şi să plecăm în masă către alte zări pentru un banal consult? Când autorităţile nu fac nimic, cetăţenii ar trebui să îşi ia soarta în propriile lor mâini!