Sindicaliştii din învăţământul gorjean îşi exprimă nemulţumirea privind decizia parlamentarilor de prelungire a termenelor în cadrul cărora se vor executa hotărârile judecătoreşti având ca obiect plata unor drepturi salariale pentru angajaţii din sistemul bugetar. Prin urmare, salariaţii care au câştigat procesele ar trebui să îşi primească drepturile în intervalul 2012-2016, respectiv 5% din valoarea titlului executoriu în 2012, 10% – 2013, 25% -2014, 25% – 2015 şi 35% – 2016.
Potrivit comunicatului înaintat de USLI Gorj, ”În ciuda semnalelor de alarmă transmise în mod oficial de toate instituţiile reprezentative ale puterii judecătoreşti, deputaţii care susţin Guvernul Boc au legiferat ticăloşia Executivului de a încălca atât drepturile cetăţeneşti consacrate de Constituţia României şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, cât şi prerogativele celei de-a treia puteri în stat.”
Îşi caută dreptatea la CEDO
Sindicaliştii gorjeni intenţionează să se adreseze instituţiilor Uniunii Europene pentru a sesiza aceste derapaje şi pentru a câştiga drepturile care li se cuvin angajaţilor din învăţământ. Angajaţii din învăţământ au de recuperat de la Statul român, în urma proceselor câştigate, aproximativ 6 miliarde de lei, însemnând 1,2% din PIB. Orice întârziere înseamnă eforturi financiare suplimentare pentru bugetul ţării, având în vedere dobânzile şi rata inflaţiei care trebuie luate în calcul, în momentul în care se vor face plăţile.
Constantin Huică, preşedintele USLI Gorj, ne-a declarat:” Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj îşi exprimă nemulţumirea privind decizia parlamentarilor care au votat legea pentru aprobarea, cu modificări, a O.U.G. nr. 71/2009 privind plata unor sume prevăzute cu titluri executorii, având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.
Cu toate semnalele de alarmă transmise de instituţiile reprezentative ale puterii judecătoreşti, deputaţii care susţin Guvernul Boc (143 şi-au dat votul favorabil pentru aprobarea ordonanţei), au legiferat ticăloşia executivului de a încălca atât drepturile cetăţeneşti prevăzute de Constituţia României şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, cât şi prerogativele celei de-a treia putere în stat.
Statul român trebuie să respecte jurisprudenţa CEDO care arată că „autorităţile nu pot invoca lipsa de fonduri pentru a amâna executarea unor decizii judecătoreşti”.
Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj se va adresa CEDO pentru a sesiza aceste derapaje şi pentru a câştiga drepturile ce le revin angajaţilor din învăţământul gorjean.
Acest vot al Parlamentului României este încă o dovadă că nu trăim într-un stat de drept!”