Curtişoara, în sărbătoare

Locuitorii satului Curtişoara au avut ocazia, duminică 25.04.2010, să reînnoade obiceiul din străbuni, acela de a ieşi la hora satului. Evenimentul a fost posibil, graţie primei ediţii a Fiilor Satului Curtişoara, care s-a desfăşurat la Muzeul Arhitecturii Populare, secţie etnografică a Muzeului Judeţean Gorj, „Alexandru Ştefulescu”.

Doina Gorjului, alături de sătenii din Curtişoara

O zi frumoasă, un soare şovăielnic, dar care n-a ieşit, probabil printre nori prea des, ca să nu deranjeze, un cer superb, tivit cu munţii pătaţi de zăpadă din zare şi, la picioarele sătenilor iarba verde de acasă şi casele de lemn, măiestrite cu zeci de ani în urmă de bătrânii morți de mult. Aşa i-a primit Curtişoara pe fiii săi, veniţi în curtea muzeului, să încingă hora satului. La început s-au apropiat timizi, nu numai din respect pentru trecut ci şi pentru că, până acum, Muzeul Satului era un obiectiv tabu pentru ei. Pentru că aici intrau numai cei din afară, care veneau să viziteze, sau cei din interior, cu diverse treburi. Iată că, acum, au avut ocazia să constate că se poate şi altfel.

Parteneriat
„Fiii satului Curtişoara”, manifestare aflată la prima ediţie, este un proiect iniţiat de consilierul local al oraşului Bumbeşti Jiu, Eftemie Popescu, care a fost aprobat de Consiliul Local Bumbeşti Jiu şi inclus în zilele oraşului, ce s-au desfăşurat în preioada 24 – 25 aprilie 2010. Deşi în acest an nu s-au alocat fonduri, cu ajutorul partenerilor şi al sponsorilor acest lucru a fost făptuit. Consiliul Local şi Primăria Bumbeşti Jiu au avut drept parteneri Muzeul Judeţean Gorj, Consiliul Judeţean Gorj, Şcoala Generală Curtişoara, Primăria Leleşti şi Asociaţia PRO VERTICAL, iar acolo unde nu s-a putut fără bani, au contribuit ca sponsori doi consilieri local: Eftemie Popescu şi Nicu Medrega.

Curtişoara şi-a primit fiii la Muzeul Satului

Minunea din lada de zestre
După ce autorităţile şi invitaţii şi-au spus cuvântul, a urmat un program artistic impresionant, pregătit de elevii Şcolii General e Curtişoara, sub îndrumarea dascălilor, care a înmuiat în lacrimi ochii asistenţei. Copii frumoşi şi talentaţi, voci uimitor de melodioase, obiceiuri străbune şi nişte superbe costume, scose din lăzile de zestre ale bunicilor, au încântat pe toţi cei adunaţi la muzeu, să vadă minunăţia.

Hora satului cu Doina Gorjului
După ce părinţii s-au bucurat de copiii lor şi le-au făcut fotografii, i-au filmat, încântaţi de cât de bine îşi prezintă rolurile, a urmat un program cu cântece şi dansuri, prezentat de Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului, care a dus bucuria oamenilor la superlativ. Şi, cum nu ne de ici de colo să încingi hora la muzeul cel privit până atunci de departe, iar la ureche să cânte pentru tine Doina Gorjului, sătenii, împreună cu autorităţile locale, au încins hora, simbolul legăturii între oameni, care de data asta a fost o mare reuşită. La plecare, am auzit o femeie, care a spus o vorbă mare: „Vă mulţumim că ne-aţi deschis şi nouă porţile muzeului!”

Şi la anul când venim…
Cu siguranţă Fiii Satului Curtişoara Ediţia I a fost o mare reuşită, dovadă că oamenii, veniţi în număr mare să paricipe la această sărbătoare întrebau când e următoarea întâlnire, iar când au auzit că la anul, au fost tare dezamăgiţi. Doar că nu va fi aşa, pentru că reprezentanţii muzeului au propus dascălilor ca, de acum înainte, la fiecare sărbătoare mare, la care pe vremuri erau obiceiee care se mai păstrează sau nu, acestea să fie reînviate, cu copiii satului, la muzeul satului. Aşa că, ne vedem de Piţărăi, la Muzeul Curtişoara…