Contestarea valorilor

Loading

România trece printr-o gravă criză de competență, situație provocată atât de Puterea politică prin promovarea politicienilor foarte slabi la nivel intelectual, indiferent de culoare, cât mai ales de tânăra generație, acei ”analfabeți funcționali” de care vorbesc statisticile. Deși toată lumea recunoaște problemele școlii cel puțin din ultimul deceniu și jumătate, eșecuri care se văd tot mai des în societate, încă se ia de bună ”valoarea” acestor absolvenți. Ca să fim mai concreți de aia prind tot mai mult mesajele cu telefoanele aprinse sau de Facebook, atâta pot ”intelectualii” actualei generații. Bineînțeles, să ne bucurăm că mai avem jumătate din populație dezvoltată normal dar și de aici o mare parte poate a ales alte zări.

Așa au apărut studenții fără examen care le știu pe toate. De la un Marian Munteanu în 1990, care indiscutabil avea ceva în cap și a creat o emulație inclusiv intelectuală, avem acum studenți care își contestă profesorii cum se întâmplă la Facultatea de Drept din Iași. Respectivii indivizi, adepți rezist îl contestă pe profesorul lor Toader Tudorel că nu cunoaște subtilitățile Dreptului. E ca și cum Dănileț i-ar spune lui Hagi că nu știe fotbal! Știți proverbul cu prostul dacă nu-i fudul, dar chiar atât de mare să fie prostia în universitățile noastre de elită? Pentru că non-valorile prin asta se și remarcă, nu au simțul măsurii și cu atât mai puțin al respectului pentru știință. Dacă respectivii atâta pot, faptul că există eșalonul doi din universități cu pregătire atât de subțire ar trebui să ne pună pe gânduri. Trimitem un analfabet funcțional cu liceul la facultate și îl scoatem o ”somitate” de dă pe dinafară. Așa că e vai de noi ”generație”, cum spune Vântu!

Situația este însă mult mai gravă în societate, acolo unde pare că ne-am întors la jumătatea secolului trecut când comuniștii ajungeau la putere. Reprezentanții  generației de stradă sunt ”studenții cu origine sănătoasă”, poate bunicii lor. Toată intelectualitatea României a fost pusă la pământ în primul deceniu de comunism fără ca românii să fie conștienți cu ce li se întâmplă, de ce nu ar fi așa și acum? Cu Dănileț, Prună, Kovesi și alte ”stele călăuzitoare” nu avem cum să ne ducem prea departe, atâta pot ei și se bazează pe un uriaș aparat de propagandă. Dar să nu reușești după un an de ieșit în stradă să cristalizezi niște idei, să rămâi la stadiu de ”nu” și să nu poți discerne între lege și abuz, e prea mult și rușinos chiar și pentru România.

Această situație se regăsește pe rețelele de socializare unde muncitorii înfierează ”cu elan proletar” tot ce nu este slogan, tractoriștii te înjură că se pricep ei mai bine la Justiție, Economie, etc., toată lumea se pricepe la orice și de aici de ce am mai avea nevoie de specialiști? Din fericire, inversarea valorilor este atâta de evidentă doar pe rețelele de socializare, în viața de zi cu zi ar trebui să mai avem o șansă, dar în nici un caz dacă punem stradă să decidă!