Conflictul între generaţii

Loading

În trecut, veşnicul conflict dintre generaţii, cu siguranţă, nu a avut intensitatea din  timpurile noastre. Acest conflict, care se transformă în multe situaţii in ruptura între părinţi şi copii, e una din problemele actuale ale societăţii noastre, aflată într-o necontenită şi haotică reformă.. Cei mai derutaţi şi lipsiţi de repere sunt tinerii. Ei au la dispoziţie toate condiţiile ca să-şi dea viaţa peste cap. „Nu ştiu ce aş fi făcut eu la vârsta lor, într-un asemenea mediu”.

Părinţii au tendinţa să-şi oblige copiii să-şi trăiască viaţa aşa cum le dictează ei
Părinţii au tendinţa să-şi oblige copiii să-şi trăiască viaţa aşa cum le dictează ei

Părinţii sunt exigenţi, îi pun să înveţe, dar tinerii din ziua de azi nu mai sunt interesaţi pentru a studia. Prioritaţile lor sunt altele: calculator, internet, facebook, youtube şi orice altceva ce nu are legatură cu şcoala. Sub nicio formă nu mai citesc o carte sau să meargă la sala de lectură pentru a se documenta în legătură cu diferite proiecte. Toţi tinerii din ziua de azi caută pe  Google, pentru a găsii proiectul deja făcut, fără a mai merge prin biblioteci sau librării pentru a căuta materiale pentru a-şi face singuri un referat. Nu se mai gândesc că mâine au lucrare, teză sau un proiect de prezentat, ei sunt preocupaţi de alte chestii nefolositoare.
Părinţii îşi doresc pentru copiii lor ce este mai bun. Orice părinte ar vrea să îşi vadă copilul absolvent al unei facultăţi de viitor, pentru a nu duce grija zilei de mâine.
Exemple de opinii ale adolescenţilor:
R:.Cum te înţelegi cu părinţii?
Răzvan:. Mă înţeleg bine, doar că mă stresează, când este vorba de calculator: Doar o oră pe zii am voie la calculator, după care trebuie să-mi scriu temele şi să-mi învaţ lecţiile pentru ziua următoare. Ca oricărui adolescent, mi-ar fi plăcut să-mi fac singur programul.
R.: Cu cine te inţelegi mai bine dintre cei 2 părinţi?
Razvan: Cu tata, deoarece el nu este chiar atât de exigent cum este mama şi cu el ma inţeleg mai bine. Mama este foarte exigentă cu mine şi doreşte să invăţ foarte bine!
R:.Părinţii iţi dau voie să mergi la discotecă?
Cerasela:. Da, dar trebuie sa ajung acasă la ora fixată în prealabil! Dacă nu voi respecta regulile impuse de părinţii mei, voi fi pedepsită! Este vârsta la care trebuie să ies, să mă distrez. Doar nu trebuie să stau inchisă în casă.
R.: Îţi dau voie părinţii să te machezi la şcoală?
Cerasela: Da, nu au nicio problemă cu asta, dacă învăţ şi iau note bune. Doar că unii profesori sunt mai „răi” şi îmi atrag atenţia.
R.: Cum te înţelegi cu mama ta? Comunicaţi?
Cerasela: Mă înţeleg bine, dar mai are unele ieşiri, în care mă ceartă şi îmi spune: „de ce ai stat atât  la prietena ta?  Nu ştiai că mâine trebuie să mergi la şcoală şi ai de învăţat?”  Părinţii mei vor doar să învăţ si atât!

Concluzii
Prezentarea făcută mai sus arată că marea problemă dintre generaţii este dată de internet, telefon,etc.,  pentru că astea sunt priorităţile tinerilor din ziua de azi. Rareori când mai merge câte un elev la bibliotecă să împrumute o carte, pentru a se cultiva sau pentru a se interesa de o culegere.
Tinerii de azi au o mai mare disponibilitate pentru nou şi atât timp cât părinţii nu vor pricepe ce-i un modem, un mIRC, un download, un skater, un ring-tone sau un A6, dialogul se leagă greu. Adolescenţii arată compasiune „babacilor”, nu mai iau în seamă ce spun aceştia, îi găsesc cicălitori, nedrepţi, răi, etc… Vor să fie înţeleşi, înainte de a fi judecaţi şi să li se acorde mai multă încredere.
Felicia Ciobescu
Adelina Cîrţînă

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Fii activ!”, implementat de Asociaţia PRO VERTICAL prin Programul Tineret în Acţiune, cu număr de referinţă RO-12-395-2010-R4, Acţiunea 1.- Tineri pentru Europa, Sub- Acţiunea 1.2.- Iniţiative ale Tinerilor

2 Comments on “Conflictul între generaţii”

  1. Daca parintii nostri ne-ar lua calculatorul sau telefonul , nu fac decat sa ne inraiasca mai rau . Poate noi coplarim , dar la greutatiile vietii reactionam mai bine decat un adult .Protejandune de prieteni falsii…de anturaje noi..etc , nu fac altceva decat de a ne izola , iar cand vom da peste obstacole de genul , ii vom acuza ca nu am stiut sa reactionam . Si ei au fost copii si nici lor nu le placea sa stea toata zua sa invete . Ei atunci nu le raspundeau parintilor de frica sau de rusine, dar noi ne-am trezit …vorbind metaforic ..si le-am spus ce siimtim. Ori cum am fi tot nu ii multumim pe parinti .

Comments are closed.