Ziua Europeană a Parcurilor Naţionale, sărbătorită la Padeş

Ziua Europeană a Parcurilor Naţionale a fost marcată în Oltenia la Padeş, la Centrul de Informare de la Peştera Cloşani. Organizator principal a fost Agenţia de Protecţie a Mediului Gorj, care a primit sprijin din partea administraţiei Sitului Nordul Gorjului de Vest, a sponsorilor şi a comunităţii locale, peste 90 de copii din localitate participând la activităţi alături de specialiştii în mediu din toate judeţele regiunii.

Micuţii folclorişti din Padeş s-au bucurat să împartă scena naturală cu marea solistă Nina Predescu
Micuţii folclorişti din Padeş s-au bucurat să împartă scena naturală cu marea solistă Nina Predescu

Manifestările au avut loc marţi, 24 mai şi au inclus o masă rotundă cu participarea administratorilor şi custozilor ariilor protejate din judeţele Olteniei, o expoziţie de desene cu tema „Natura la ea acasă”, organizată de elevii şcolilor din comuna Padeş, concursul „Cel mai bun meşteşugar”, dedicat locuitorilor comunei Padeş, o expoziţie cu costume populare şi obiecte tradiţionale şi un spectacol artistic susţinut de elevii din Padeş, cărora li s-a alăturat şi solista profesionistă de muzică populară Nina Predescu.
De apreciat este faptul că, deşi acest proiect nu a fost bugetat, organizatorii au reuşit să atragă suficienţi sponsori, astfel încât nimeni să nu plece cu mâna goală. Participanţii au primit tricouri inscripţionate, copii pacheţele şi cadouri, iar câştigătorii concursurilor premii. Elisabeta Juveloiu, director APM Gorj, spune că aceste activităţi, care au avut loc atât în interiorul Centrului de Informare cât şi în aer liber, au avut menirea de a atrage atenţia adulţilor că au datoria să păstreze natura curată: „Copiii sunt ce avem mai scump, aşa că e normal să le dăruim ce este mai important pentru ei şi pentru sănătatea lor: o natură curată şi frumoasă”.
Bucurie Micuţii folclorişti din Padeş s-au bucurat să împartă scena naturală cu marea solistă Nina Predescu