Săptămâna 24-29 octombrie 2016 a fost dedicată unei suite de manifestări care au fost consacrate împlinirii a 100 de ani de la lupta de la Podul Jiului și 140 de ani de la nașterea inegalabilului Constantin Brâncuși. Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Ceauru a găzduit sau a participat la manifestări din acest ciclu. Astfel, elevii de la această școală au participat la manifestările care au încheiat sâmbătă, 29 octombrie, la Podul Jiului și Lainici, cu o reconstituire istorico-militară dedicată împlinirii a 100 de ani de la Luptele de la Podul Jiului, seria de acțiuni dedicate celor două evenimente.
Autoritățile gorjene s-au întrecut pe sine în organizarea evenimentelor din perioada 24-29 octombrie 2016, inclusiv prin venirea la Târgu-Jiu a președintelui României-Klaus Iohannis- și a premierului Dacian Cioloș. Suportul publicului a fost destul de redus ceea ce poate fi pus și pe vremea potrivnică din prima parte a perioadei. A atras un public numeros reconstituirea istorico-militară dedicată împlinirii a 100 de ani de la Luptele de la Podul Jiului, eveniment petrecut în 29 octombrie 2016 la Târgu-Jiu și Lainici, în organizarea Muzeului Județean ”Alexandru Ștefulescu” și al câtorva asociații cu profil militar din țară.
Simpozion și film la Bălești
Potrivit programului derulat de Inspectoratul Școlar Județean Gorj, în perioada 24-27 octombrie 2016 în fiecare școală s-au derulat lecții de istorie tematice privind evenimentele de acum 100 de ani. Elevii au putut urmări și un film documentar realizat cu acest prilej de Genu Tuțu sub egida Muzeului Județean ”Alexandru Ștefulescu”: ”Valea Jiului în Primul Război Mondial”-100 de ani de la Războiul pe granița suferinței. Prof. dr. Dorina Nichifor, inspector de specialitate în cadrul ISJ Gorj, ne-a declarat: ”Profesorii de istorie din județul Gorj au desfășurat cu elevii lecții tematice, simpozioane, sesiuni de referate, vizionări de filme documentare menite să-i familiarizeze cu cele întâmplate acum un secol, pagini de eroism nemuritor pe aceste meleaguri. Remarc cu acest prilej colaborarea cu Muzeul Județean care ne-a pus la dispoziție filmul documentar realizat cu prilejul centenarului luptelor de la Jiu.”
Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești a derulat activitatea ”100 de ani de la luptele de la Podul Jiului” în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”, Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale, Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria” și Asociația ȘCOALA GORJEANĂ. Manifestarea a avut trei părți: alocuțiuni din partea invitaților: prof. dr. Dorina Nichifor-ISJ Gorj, arhivist Cristina Paula Vasiloiu-Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale , prof. Ion Hobeanu-Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale, col(r) Walter Loga-Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”- Gorj, lt.col.(r) Gheorghe Bușe-Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”, prof. Grigore Haidău și prof. Dan Pupăză, din partea aceleiași organizații. Un moment aparte l-a constituit alocuțiunea primarului comunei Bălești, jr. Mădălin Ungureanu, un iubitor de istorie; partea a doua a manifestărilor a fost consacrată vizionării peliculei documentare ”Valea Jiului în Primul Război Mondial-100 de ani(1916-2016) de la războiul pe granița suferinței”, un film de Genu Tuțu oferit spre vizionare de Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”. Pelicula are mai multe părți consecrate chiar evenimentelor de pe Jiu: La atac, pe Valea Jiului, Inamicul contraatacă, Lupte eroice în munți și în defileu, Bătălia de la Jiu, Eroii, eternă memorie etc.; în partea a treia a manifestării au fost lansate mai multe publicații cu această tematică de către Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Gorj, cum sunt revistele GORJUL EROIC și JERTFA.
Reconstituire bătălia de la Jiu
Sâmbătă, 29 octombrie 2016 , de la ora 12,00, în Parcul Central, a avut loc reconstituirea luptelor de la Podul Jiului, după care evenimentele s-au încheiat pe Defileul Jiului, la monumentul generalului Ion Dragalina. În prezența unui numeros public, mai multe asociații cu profil de valorificare a istoriei și tradițiilor militare -Asociația „Tradiția militară” , Asociația „Deutsches Freikorps”, Grupul IR33 – Cetatea Aradului și Asociația Cercetașilor Tradiționali din România – reprezentată de Unitatea „General Dragalina” ACT RO-au rememorat lupta de la Podul Jiului chiar la vechiul Pod Ferdinand, astăzi intrarea pe insulița de pe Jiu. Primăria Târgu-Jiu a inaugurat și Aleea Cercetașilor în memoria organizației care s-a remarcat în urmă cu un secol în luptele din Primul război Mondial.
Cornel Șomîcu, directorul Școlii Gimnaziale ”Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești, ne-a declarat cu acest prilej: ”Împreună cu elevii de la Cercul de Istorie ANTONIE MOGOȘ din Bălești am participat la cele două momente de evocare istorică de pe Jiu-Târgu-Jiu și Lainici. O reușită această activitate, o mențiune specială pentru Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” care a adus la Târgu-Jiu în primul rând Asociația TRADIȚIA MILITARĂ. Momentele de evocare, atât cele de la Podul Jiului cât și cele de la monumentul generalului Dragalina de la Lainici, au avut calitate și un impact puternic mai ales pentru elevi. Pe lângă Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” și profesorii Cornel Șomîcu și Dorel Șorop, o mențiune specială pentru participare se cuvine pentru elevii de la Liceul Mihai Viteazul și Școala Gimnazială Bumbești Jiu și domnul profesor Dănuț Lupulescu” .
Evocarea trecutului istoric al acestor meleaguri, iată o profesiune de credință pentru principalele instituții cu profil istoric ale Gorjului: Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”, Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale și Societatea de Științe Istorice, filiala Gorj.