O biserică de zid, monument istoric, din comuna Ciuperceni, ce a fost construită în anul 1824, stă dezvelită, în cea mai mare parte, de tencuială, fără ca cineva să ia măsuri urgente împotriva degradării. Autoritățile publice locale spun că au făcut tot ce se putea face, până acum, dar nu pot merge mai departe, din cauză că nu le permite legislația.
Biserica, ce poartă hramul Sfântul Vasile, aflată în satul Strâmba Vulcan din Ciuperceni, se află în Lista monumentelor Istorice din Gorj sub numărul GJ-II-m-B-09390. Ea nu are doar valoare arhitecturală ci și istorică, localnicii povestind că în ea ar fi tras să se odihnească Tudor Vladimirescu și pandurii lui, în drum spre Câmpia Soarelui de la Padeș, loc de unde au pornit Revoluția de la 1821.
Acum, monumentul stă despuiat de tencuială, în bătaia ploilor și vântului, iar localnicii ridică neputincioși din umeri. Primarul comunei Ciuperceni, Dumitru Tăloi, spune că ar fi, totuși, o soluție, dar cu greu poate fi pusă în practică: „Noi am realizat proiectul de restaurare, din banii primăriri, dar nu putem aloca atâția bani ca să facem restaurarea, pentru că există alte priorități, iar bugetul e foarte mic. Am încercat să obținem fonduri de la Ministerul Culturii, ne-am gândit să accesăm chiar fonduri externe, dar nu putem, pentru că biserica aparține comunității și nu face parte din domeniul public al comunei.”
Lucrări greșite
Dacă în prezent, biserica este fără tencuială exterioară, aproape în totalitate, se datorează faptului că, în trecut, au fost executate lucrări nepermise pentru un monument istoric, după cum declară primarul Tăloi: „Din păcate, ultimii doi primari dinaintea mea au făcut lucrări de tencuire exterioară la această biserică, arăta chiar foarte bine, dar cei de la Cultură au stabilit că nu s-a făcut o restaurare cu păstrarea autenticității și au decis ca tencuiala să fie dată jos. Acum, biserica riscă să se degradeze, nu e a administrației publice locale, comunitatea nu are bani să facă restaurarea și nici Ministerul nu a alocat fonduri. Eu sper, totuși, ca după toate demersurile și insistențele făcute la minister, să primim, în sfârșit, banii necesari.”
Dacă această biserică nu va fi restaurată urgent, e sortită pieirii în scurt timp, pentru că toată cărămida, fiind expusă intemperiilor, se va măcina cu mult mai repede decât dacă ar fi protejată de o tencuială bine făcută, după normele legale.