Baronii suferinţei noastre (II)

Ancheta jurnalistică publicată în paginile săptămânalului nostru a generat interesul mai multor persoane din sistemul medical gorjean, care ne-au semnalat şi alte nereguli, patronate de preşedintele Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) Gorj, dezvăluindu-ne cârdăşia dintre medici, unii farmacişti şi producătorii de medicamente, totul pe bani publici destinaţi Programelor Naţionale de Sănătate.

Medicamentele din Programele Naţionale de Sănătate îmbogăţesc farmaciile privilegiate de decidenţii CJAS Gorj
Medicamentele din Programele Naţionale de Sănătate îmbogăţesc farmaciile privilegiate de decidenţii CJAS Gorj

O să începem cea de-a doua parte a materialului destinat neregulilor de la Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate Gorj cu mulţumiri atât celor care ne-au felicitat pentru demersul jurnalistic cât şi celor care ne-au încredinţat noi informaţii despre „caracatiţa” care conduce instituţia amintită. Indiferent de câte fonduri vor veni în Gorj, acestea nu vor fi niciodată suficiente pentru cei mulţi pentru că iau calea ”băieţilor deştepţi” din farmacii. Desigur, cei din sistem cunosc aceste realităţi dar din diverse motive refuză să vorbească.

Bani din suferinţa celor nenorociţi
Pentru cititorii neavizaţi, în Programele Naţionale de Sănătate sunt incluşi pacienţi cu afecţiuni grave, adesea incurabile, fiecare dintre aceştia şi familiile lor traversând o dramă personală.
Este incredibil cum oameni care au depus jurământul lui Hipocrate profită de suferinţa semenilor lor, fiind interesaţi de obţinerea unor profituri, din exploatarea ”circuitelor” pe care le-au creat în înţelegere cu proprietarii unora dintre farmaciile din oraş şi cu distribuitorii de medicamente.
Sferele de influenţă au fost aşa de bine împărţite, încât s-a ajuns la performanţa că unele dintre farmaciile gorjene să deconteze sume astronomice de la CJAS Gorj, fără ca Gheorghe Cocină să aibă vreo reacţie cunoscută în acest sens.
Cel mai probabil, Lucianei Rovenţa, directorul pe probleme medicale la CJAS Gorj, apropiat al preşedintelui-director general Gheorghe Cocină, nu-i sunt necunoscute practicile medicilor Lucreţia Pârcălăboiu, Floarea Păsărin şi Mariana Găvănescu, care gestionează cazurile celor mai mulţi dintre bolnavii cu diabet şi cancer din Gorj, pentru care statul alocă sume importante de bani prin Programele de Sănătate.
Bolnavii şi farmaciştii susţin că pacienţii sunt direcţionaţi şi condiţionaţi cu accesul la tratament de achiziţionarea medicamentelor NUMAI de la farmaciile recomandate, cu pedigree … AXIFARM, ELMAFARM, ELIDO, OPTIFARM, CITY PHARMA.
Cei implicaţi tac. Inclusiv Luciana Rovenţa, s-a făcut că nu ştie despre ce este vorba în momentul când a fost contactată de către noi, dar cifrele publice, de altfel sunt elocvente, pentru intervalul ianuarie – decembrie 2010, AXIFARM SRL a comercializat medicamente în valoare totală de 4.111.478,81 lei – dintre care 3.859.905,05 lei reprezintă valoarea facturilor pentru reţete gratuite şi compensate, depuse spre decontare din fondurile CJAS Gorj, iar SC ELMAFARM SRL, a comercializat medicamente în valoare de 3.118.416,63 lei – dintre care 2.899.567,61 lei reprezintă valoarea facturilor pentru reţete gratuite şi compensate înaintate către CJAS Gorj pentru decontare.

Nimic nu este întâmplător
Legăturile lui Gheorghe Cocină şi Lucianei Rovenţa cu familia Drăghicescu, proprietara AXIFARM sau cu patronii farmaciei OPTIFARM (medicii Vodislav), sunt devoalate de deconturile semnificative pe care CJAS Gorj le realizează pentru facturile depuse pe Programele Naţionale de Sănătate, bani siguri, de la stat, care garantează profitul afacerii.
Să fie oare din grijă de pacienţi şi dezinteresată, atitudinea medicului Floarea Păsărin care direcţionează pacienţii beneficiari de tratament în regim gratuit acordat prin Programul Naţional de Diabet Zaharat, pentru achiziţionarea produselor farmaceutice la OPTIFARM, făcând ca, doar în primul trimestru al anului 2011, din 822.605,40 lei fonduri alocate programului, 339.823,43 lei să fie reprezentate de valoarea medicamentelor prescrise de medicul în cauză şi eliberate de farmacia OPTIFARM? Pacienţii spun că nu, acestora indicându-li-se clar de unde trebuie să achiziţioneze medicamentele, iar atunci când nu respectă indicaţiile fiind ”pedepsiţi” prin şicane birocratice.
Dacă cei menţionaţi au beneficii personale sau nu din cele relatate de noi nu putem şti, putem doar să bănuim că nimic nu este întâmplător, pentru că Gheorghe Cocină preferă să închidă ochii la modul în care apropiaţii săi gestionează aceste programe şi se ”joacă” cu suferinţa oamenilor. Sau poate că acesta pentru asta a şi fost readus în fruntea CJAS Gorj? Aşteptăm reacţia celor interesaţi!
Constantin Seceleanu