Atac la existența sindicatelor din învățământ

Loading

Reprezentanții sindicaliştilor din învăţământului gorjean sunt nemulţumiţi de noul program de salarizare al cadrelor didactice, implementat la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj.  Din acest program a fost eliminată plata cotizaţiei către sindicat şi rata către CAR. Este cea mai gravă tentativă de distrugere a mișcării sindicale din România, în cazul nostru al învățământului din România.

MECTS vrea să distrugă mișcarea sindicală pentru a nu mai exista proteste
MECTS vrea să distrugă mișcarea sindicală pentru a nu mai exista proteste

În ultimele luni toți salariații bugetari din România au avut probleme mari cu plata salariilor, în sensul că pe lângă aprobarea instituțiilor respective trebuie să existe și o viză a Direcțiilor de Finanțe. Salariații din învățământ s-au trezit cu un program de salarizare nou intitulat EDUSAL care a fost cumpărat pe bani foarte mulți de la celebra companie SIVECO. Deși programul EDUSAL are o perioadă provizorie de funcționare de 60 de zile, până la încheierea protocolului de interoperabilitate a sistemelor informatice de la Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS) și Ministerul Finanțelor, el a fost forțat în ultimele zile pentru aplicare de către ministrul Daniel Funeriu. Cei care nu înțelegeau care este scopul aplicării acestui program în perioada de experimentare au primit răspuns foarte rapid, o lovitură la adresa sindicatelor care să distrugă organizații de aproximativ 400 000 de oameni.

Pentru alții se poate!
Liderii de sindicat din Gorj spun că membrii sunt nevoiţi acum să achite cotizaţia, care reprezintă 1% din salariul brut, la bancă,sau prin chitanță la sindicat. MECTS  încearcă foarte transparent să distrugă sindicatele, e greu de crezut că dascălii vor cheltui mai mulți bani pe comisioane bancare sau vor face drumuri de la marginea județului să își plătește cotizația, este un  motiv pentru care foarte mulţi o să renunţe.
Cotizaţia către sindicate nu se va mai regăsi pe fluturaşul de salariu al cadrelor didactice. Procentul de 1% din salariul brut, îndreptată spre sindicate, era deductibilă din impozit. La nivelul judeţului Gorj în jur de cinci mii de profesori sunt membri de sindicat. Constantin Huică, președinte USLI Gorj, spune că e vorba de o ilegalitate a Ministerului Finanțelor și a Ministerului Educației iar programul de salarizare EDUSAL are multe probleme iar din el a fost scos, față de experimentul pe luna septembrie, cotizațiile la sindicat și CAR. La celelalte ministere bugetare nu se întâmplă acest lucru.
Constantin Huică ne-a declarat în exclusivitate: ” Măsura luată prin Ordinul Comun al Ministerului Educației împreună cu Ministerul Finanțelor și Ministerul Administrațiilor și Internelor de a nu reține cotizațiile de sindicat pe statele de plată este ilegală și tendențioasă.  Precizăm că prin acest ordin s-a încălcat dispozițiile articolului 57 din Codul Fiscal care arată: „ Beneficiarii de venituri din salarii datorează un impozit lunar, final, care se calculează şi se reţine la sursă de către plătitorii de venituri. (2) Impozitul lunar prevăzut la alin. (1) se determină astfel:
a) la locul unde se află funcţia de bază, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţă între venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni, şi următoarele: deducerea personală acordată pentru luna respectivă;  cotizaţia sindicală plătită în luna respectivă; contribuţiile la fondurile de pensii facultative, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei a 400 euro; …”. Precizez de asemenea că ordinul mai încalcă și dispozițiile Art. 24 din Legea Dialogului Social 62/2011 care prevede în mod expres următoarele: „Cotizaţia plătită de membrii de sindicat este deductibilă în cuantum de maximum 1% din venitul brut realizat, potrivit prevederilor Codului fiscal”. Nu în ultimul rând, să reținem că programul EDUSAL are o perioadă provizorie de funcționare de 60 de zile, până la încheierea protocolului de interoperabilitate a sistemelor informatice de la MECTS și Ministerul Finanțelor cf. art. 9, Anexa 4.”
Constantin Seceleanu