Anchetele “obiective” ale jurnaliştilor finlandezi

Loading

Recent, presa centrală a mediatizat, destul de puţin, ce e drept, faptul că în Finlanda, nişte oficiali din cadrul Primăriei  Helsinki, care ar fi venit în România pentru a vedea care este situaţia cetăţenilor romi, sunt anchetaţi pentru că s-au îmbătat în cursul activităţilor desfăşurate pe teritoriul autohton.
Din păcate televiziunile şi ziarele cu acoperire naţională n-au mers mai departe cu ancheta jurnalistică, pentru a afla că oficialii finlandezi în cauză au venit într-adevăr în România, în noiembrie, dar tocmai în judeţul Gorj, pentru a se documenta cum trăiesc romii din Târgu Jiu şi Târgu Cărbuneşti, care i-au speriat cu cerşitul.
Este de reţinut faptul că, în afara acestora, atât la începutul lunii noiembrie, cât şi în decembrie, mai mulţi jurnalişti din Finlanda au venit în judeţul Gorj, pentru a realiza anchete pe tema condiţiilor de trai ale romilor.
Probabil că iniţiativa jurnaliştilor finlandezi e justificată, în contextul exploziei fenomenului cerşetoriei în ţările scandinave, dar este util de analizat dacă activitatea lor s-a menţinut în limitele profesionalismului şi ale obiectivităţii.
Navigând pe site-urile jurnalelor finlandeze, nu trebuie să fii specialist ca să observi cum se scrie despre nivelul de trai al romilor din România, cazuri particulare fiind investigate cu scopul de a generaliza negativ atât situaţia unei întregi etnii, cât şi eforturile autorităţilor române de a creşte gradul de incluziune socială a acestora.
Mergând pe urma lor la Cărbuneşti, aflăm din comunitatea de pe strada Pieţii că pocinogul s-a petrecut atât în timpul aşa ziselor anchete jurnalistice, cât şi în timpul „recepţiei”, oferite de primarul oraşului, mai mulţi „oficiali” plătind un tribut consistent zeului Bachus, pentru a documenta „cât mai exact” starea socială a romilor.
La fel, jurnaliştii care au venit în decembrie, au ţinut morţiş să filmeze pe cei de la 416 cum dau la lopată zăpada de pe dealul Spitalului, insistând pe lângă aceştia să meargă cu ei în pădure pentru a filma cum îşi procură romii din România lemne de foc pe timp de iarnă.
Senzaţional!!! Halal anchetă „jurnalistică”, realizată de „profesionişti” din străinătate, aşa cum ne imaginăm despre tot ce vine „din afară”. Mostră de obiectivism şi profesionalism, după toate codurile deontologice posibile.
În această situaţie, coroborând bineînţeles şi cu jelaniile patetice ale etnicilor „că e săraci şi neajutoraţi”, este uşor de înţeles de ce ziarele „serioase” europene sunt pline de ştiri senzaţioniste despre cât de greu o duc romii în România şi cât de puţin fac autorităţile pentru a le asigura condiţiile de trai (vezi site-urile jurnalelor finlandeze).
Ceea ce nu înţeleg este lipsa de reacţie a liderilor romi din judeţul Gorj, care probabil consimt la atitudinea defetistă a coetnicilor şi propagarea în presa străină a prejudecăţilor că toţi romii sunt hoţi şi cerşetori, remarcând totodată atitudinea primarului din Cărbuneşti care s-a străduit să explice eforturile realizate de statul român pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor.
Este de neînţeles tăcerea lui Nelu Pavel pe această temă, o persoană care s-a remarcat prin emiterea unor opinii pertinente, atât pe tema gradului de civilizaţie al romilor din judeţ, el fiind un exemplu în acest sens, cât şi prin buna colaborare cu factorii decizionali ai Primăriei Muncipiului Târgu Jiu.
Aşa se „construieşte” imaginea unei ţări şi ne mai mirăm de ce nu intrăm în spaţiul SCHENGEN!