Sindicaliștii din minerit și energie amenință cu proteste la Complexul Energetic Oltenia, dacă administrația nu va accepta solicitările liderilor de sindicat. Deocamdată, negocierile au eșuat, partenerii neajungând la un consens.
Directorul General al CEO, Laurențiu Ciurel, împreună cu ceilalți membri ai directoratului care au participat la negocierile ce au avut loc cu sindicatele vineri, 10 iulie 2015, au făcut o ofertă cu care liderii sindicali nu au fost de acord: fără vouchere de vacanţă, primele ce se dădeau de ziua meseriei amânate şi 8 tone de cărbune de salariat în loc de 12 cât cer sindicaliștii. În plus, administrația vrea să impună ca angajații să-și ia cota de cărbune în natură și nu în lei, ca până acum, iar despre adaus la salariu, directorul CEO spune că nu s-a pus în discuție până acum: “N-a spus nimeni că nu se va da cota de cărbune, dar vedem cum o dăm, sub ce formă, dacă putem să mai dăm bani în loc de cărbune, cum s-a luat anul trecut. Este doar o problemă de organizare şi felul în care, de când începe şi procedura în care vom da această cotă. Nu se pune problema la ora aceasta a identificării de resurse pentru vreun adaos. De cota de cărbune ne-am înţeles încă din primăvară, de adaos nu. Niciun fel de adaos. Adaosul este o chestie nouă, scoasă pe piaţă fără niciun fel de suport economic, fără niciun fel de calcul”, a declarat Laurenţiu Ciurel.
Soluții sindicale
După cum era și normal la o negociere, sindicaliștii nu au fost de acord cu oferta administrației CEO, cererea lor fiind superioară ofertei. Și, cum directorul Laurențiu Ciurel le-a recomandat ca, dacă vin cu probleme, să găsească și soluții, iată câteva dintre ele: Nelu Roșca- președintele Sindicatului Liber Cariera Roșiuța- „Am propus Directoratului să emită un tichet personalizat, cu numele şi toate datele de identificare ale fiecărui salariat, care să conţină cuantumul valoric al tonelor de cărbune şi a cantităţii, pentru ca salariatul să poată să-l vândă, să-l acorde la UATAA în contrapartidă la ce are de plătit şi aici e vorba de zona Motru, sau să îşi ridice cota de la punctele de încărcare”; Constantin Mitrescu- lider în cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME)- „Nu vrea să ne dea decât opt tone, nu 12 cum am solicitat, mai puţin ca anul trecut, deşi muncim mai mult pentru că suntem mai puţini. Pe site a mulţumit oamenilor pentru muncă, dar vrea să-i priveze de un drept. Ciurel a ieşit din sală, şi-a retras directorii, a rămas să reluăm discuţiile marţi sau miercuri. Dacă nu ne dă cât cerem, facem adresele pentru primărie, ne pregătim de proteste”; Eugen Iovan- liderul sindical de la Termocentrala Turceni-„Dacă se întârzie câteva zile nu e nicio problemă şi eu mi-o asum la nivel de sucursală”.
Soluția administrației
Laurențiu Ciurel- director general CEO- „E posibil să mergem pe amânare. E posibil, nu ştim, că la ora aceasta având o incertitudine destul de mare cum va evolua vremea săptămâna viitoare, dacă va fi cum a fost săptămâna trecută şi vom merge în PZU cu 2-3 grupuri, probabil că vom crea sursă pentru banii ăştia, dacă nu, probabil se va amâna, dar nu foarte mult”.
Oricum, rezultatul, deocamdată, a fost acela că directoratul s-a retras de la negocieri, dând vina pe unii sindicaliști că nu au folosit un limbaj adecvat.