Agenda presei versus agenda cetăţeanului

Loading

Cornel ŞomâcuEste foarte riscant de a vorbi la acest moment de presa gorjeană, cu siguranţă prea multă şi nu de puţine ori lipsită de valoare. Nu ar trebui să ne mire atât timp când şi un principiu din fizică ne explică diluarea. Indiferent ce am spune despre media gorjeană, cu siguranţă se vor găsi câţiva ziarişti care să ne condamne, să ne acuze de aservire deşi  alţii sunt cei aserviţi sau beneficiari poate ar unor avantaje mai puţin cuvenite. Poate că unii nu au înţeles decât în sensul rău al cuvântului puterea de care se bucură presa în societatea contemporană.  Mai sunt  indivizi care nu fac cinste acestei profesii, cei care folosesc presa ca un vehicul economic sau de influenţă, şi dacă răsfoim ziarele am putea spune că nu sunt puţini chiar pe malurile Jiului. Se riscă, dacă nu se va conecta  cu adevărat la problemele judeţului, ca presa locală să dispară din atenţia conjudeţenilor.
Toată media gorjeană se rezumă acum la două mari tabere influenţate politic deşi agenda publică este cu totul alta. Nu vezi în presa gorjeană că justiţia nu funcţionează iar deciziile sunt cel puţin ciudate, nu citeşti despre poliţişti care odată intraţi în sistem îşi trag ditamai viloaiele sau sunt pricopsiţi, în dispreţul oricărei prevederi legale, cu locuinţe ANL, nu vei vedea cu adevărat jaful din energetică şi exemplele noastre ar putea continua. Chiar dacă vei găsi vreodată abordarea în presă a acestor subiecte, interesul e cu totul altul. Agenda media e foarte diferită de agenda publică, cu şomajul în creştere şi sărăcia lucie de exemplu dar, încă odată, ceva îi mână în luptă şi pe ziariştii respectivi.
Apropo de oamenii legii, şi de recentul scandal cu radarele fixe de pe la alţii, ar fi interesant să aflăm câte primării gorjene intenţionau să îşi rotunjească într-un astfel de mod bugetul. La Scoarţa nici nu ar mai fi nevoie, zi şi noapte poliţiştii respectivi dorm în maşinile de radar, blocând efectiv la ceas de trafic intens această singură arteră rutieră viabilă a Gorjului. Citim de fiecare dată doar despre amenzi în comunicatele oficiale, nu ştim dacă respectivii poliţişti au prevenit vreun accident pentru că numărul acestora continuă să fie foarte mare. Dar noi plătim pe respectivii indivizi să îşi facă datoria şi ei ne raportează amenzi şi …accidente, deci undeva filmul se rupe. Poate că ar fi interesant să aflăm în ce constă munca unui agent de Rutieră în afară de a bloca circulaţia sau a da amenzi la amărăşteni? Pentru că bolizii şoselelor, mai ales ai celor cu bani şi funcţii, nu sunt opriţi niciodată.
Agenda mediei locale e prea mult influenţată de interesul material şi de scandal, dar doar de cel oficial. Poate că puţin curaj ne-ar lăsa să arătăm că în continuare resursele Gorjului pleacă în afara judeţului, că politicienii noştri au altă agendă decât cea a cetăţenilor, că economic  nu avem nimic decât minerit şi energetică etc. Dar vine o vreme când va trebui ca prestaţia ziariştilor să fie centrată pe agenda cetăţenilor.