Scandal pe apă, la Rovinari

Loading

Locuitorii oraşului Rovinari nu mai beau apă de la robinet, mai ales după ce o televiziune naţională a difuzat imagini venite de la un telespectator, care arătau cum într-o cadă curge apă murdară. Această ştire a fost alimentată şi de faptul că umblă vorba cum că staţia de apă ar fi fost preluată pe firmă de băiatul primarului Doru Filip, care ar fi dublat preţul apei, ca să-şi umfle buzunarele cu banii rovinărenilor. Există, însă şi un sâmbure de adevăr. Când creşte presiunea, apar impurităţi, iar până de curând, la capetele de reţea apa mirosea a hidrogen sulfurat, pentru că nu exista instalaţie de aerare în staţia de apă.

Staţia de aerare elimină gazele din apa de adâncime
Staţia de aerare elimină gazele din apa de adâncime

Scandalul creat în jurul apei de la Rovinari are, de fapt, substrat politic, oamenii fiind manipulaţi pentru ca, astfel, voturile să încline balanţa spre un partid sau spre altul. Documentele spun, însă, cu totul altceva, iar apa de la Rovinari e chiar bună de băut, cel puţin în prezent, de când mirosul neplăcut care se acumula la capetele de reţea a fost înlăturat, prin realizarea unei instalaţii de aerare.

Îmbunătăţiri
În urmă cu 7-8 ani, singurul tratament care se făcea apei care curgea la robinet în Rovinari era clorinarea acesteia, prin picurarea de clor lichid, dintr-un butoi, în bazinul în care era păstrată apa scoasă din forajele de adâncime. În prezent, aceasta este aerată (pentru oxigenare şi eliminare a hidrogenului sulfurat acumulat în adâncuri, care îi dă un miros greu), filtrată,  dezinfectată cu ultraviolete şi clorinată cu clor gazos, potrivit normelor actuale. Cu toate astea, când presiunea apei creşte în conducte, aceasta încă se mai tulbură. Viceprimarul oraşului, Laurenţiu Chivu, are o explicaţie: „Timp de câţiva ani, oraşul Rovinari a primit apă netratată corespunzător, motiv pentru care pe interiorul conductelor s-au făcut depuneri, care acum se rup când presiunea apei creşte din cauza consumului mărit, fiind antrenate în ea. Am găsit soluţia să curăţim conductele de aducţiune spre blocuri prin creşterea bruscă a debitului pe timp de noapte, când consumul populaţiei e foarte mic, prin deschiderea hidranţilor pentru incendii, astfel încât stratul de depunere de pe pereţii conductelor să se desprindă şi să fie eliminat. În rest, alte probleme nu avem cu apa, ultima problemă, mirosul mai greu la capetele de reţea, unde se acumula hidrogenul sulfurat dacă consumul e mic, a fost eliminat. Asta s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni, statie-apa-rovinariodată cu darea în folosinţă a instalaţiei de aerare, care nu a existat până acum.”

A cui e firma?
Umblă vorba prin oraş că SC Apă Canal Salubritate SRL e firma familiei primarului, care şi-ar fi făcut, astfel, o afacere profitabilă, mai ales din luna februarie 2009, când preţul apei a crescut brusc. Aparenţele alimentate de bârfele aferente înşeală, însă, pentru că, potrivit hotărârii Consiliului Local Rovinari, începând din 02.03.2009 Direcţia de Servicii Comunale a Primăriei Rovinari a fost desfiinţată, activele şi personalul acesteia fiind preluate de firma mai sus menţionată, dar care are acţionar unic Consiliul Local, staţia de apă intrând din proprietatea primăriei în domeniul public al Oraşului Rovinari.
Cum a crescut preţul?
O problemă a apărut, într-adevăr, când Direcţia de Servicii Comunale a comunicat mărirea preţului apei către Agenţia Naţională de Resurse Minerale, fără să fi cerut, în prealabil, aprobarea Consiliului Local, aşa cum prevede legea. Astfel, edilii locali s-au văzut puşi în dificultate când au constatat că nu pot încheia un contract cu Regia de Apă Craiova rovinaripentru o nouă alimentare din sursa Izvarna, pentru că nu aveau documentaţia completă. Aşa se face că Consiliul Local a fost nevoit să aprobe preţul comunicat la ANRM, de 1,82 lei (fără TVA)/mc, cu precizarea că imediat după depunerea dosarului se va face o nouă şedinţă extraordinară, pentru reducerea preţului la apă. Astfel, odată cu înfiinţarea noii societăţi, preţul apei la Rovinari a fost stabilit la 1,26 lei (fără TVA)/mc.

Apă de Izvarna la Rovinari
Potrivit autorităţilor locale, în maxim două săptămâni va fi gata şi racordul care ia apă pentru Rovinari din conducta ce duce apă din Sursa Izvarna la Craiova. Aceasta va avea un debit de 560 mc/zi şi va asigura o calitate şi mai bună a apei oraşului, care va fi alimentat în primul rând de la Izvarna şi numai suplimentarea debitului fiind făcută din sursa proprie de adâncime.

Mirosul mai greu la capetele de reţea, unde se acumula hidrogenul sulfurat dacă consumul era mic, a fost eliminat. Asta s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni, odată cu darea în folosinţă a instalaţiei de aerare, care nu a existat până acum.
Laurenţiu Chivu, viceprimar

6 Comments on “Scandal pe apă, la Rovinari”

  1. sa o vad si pe asta , dar eu cred ca este o mare minciuna ca de obicei , apa din rovinari este infecta va spun eu si acesta este adevarul, curat filtrul de 2 ori pe saptamana si tot degeaba vine cu 1000 de impuritati si un miros ingrositor si ca sa fie o mare jignire au mai marit si pretul .Rusine pentru cei care i-am votat!

  2. Rog sa ma contrazica cineva daca are dovezi , acesta este adevarul va spun eu ! Astept argumente contra pentru cititori !Cum poti percepe sa comercializezi un produs care nu corespunde calitativ, unde este OPC – ul, asa ceva nu este posibil,rusine pentru conducerea rovinarului avem bani pentru concerte cu manele si pentru sanatatea rovinarenilor nici o investitie , nu se poate asa ceva !Rusine sa va fie , imi pare rau k m-am stabilit in acest oras , rezolvati problema cainilor si a apei din rovinari cati ani va trebuie ?

  3. in tarile europe este interzis ca primarul in timpul mandatului sa achizitioneze societati terenuri etc in orasul sau satul in care este primar

  4. am revenit in orasul Rovinari dupa 7 ani si intradevar apa este buna,lipsesc impuritatile si mirosul neplacut al acesteia si nu pot sa inteleg de ce locuitori aduc acuzati false,ar trebui sa ne amintim de vremurile in care intradevar nu aveam apa potabila si beneficiam de 10l pe zi,apa pe care o procuram de la cisterne,au trecut numai 8 ani si deja ati uitat

Comments are closed.