Agenda politicienilor versus agenda cetățenilor

Loading

Cornel ŞomâcuLa sfârșitul săptămânii trecute rețelele de socializare și politicienii de dreapta au chemat lumea în stradă pentru a protesta împotriva modului în care Senatul a votat în cazul senatorului Dan Șova. Lăsând la o parte faptul că nu am văzut asemenea mobilizare în cel puțin alte două cazuri precedente-Vosganian și Borbely-cei care exploatează votul din 16 noiembrie 2014 în folos propriu electoral nu au reușit să strângă decât câteva sute de mitingiști…în toată țara. Toată lumea realizează că cei scoși în stradă sunt ”militanții” și ”postacii”, categorii recunoscute și asumate inclusiv în mediul on-line.
Acum să nu credem că cetățenii simpli, aceia care nu pot fi manipulați într-un fel sau altul, au fost încântați de faptul că ”imunitatea” a mai salvat un parlamentar. Doar că aceasta nu poate fi folosită ca muniție electorală de cealaltă tabără după ce anterior s-a procedat la fel și la PNL sau UDMR. De fapt, cetățenii par să fi realizat că miza politicienilor în ultimele luni sunt majoritățile din Parlament. Mai mult, Victor Ponta-motivul ”mobilizării” de vineri seara-beneficiază încă de o apreciere consistentă pentru funcția de premier, legătura cu desfășurările în cazul Șova fiind de domeniul mass-media și nu ale Justiției.
Lăsând la o parte faptul că o mare parte dintre români nu sunt deloc încântați de revenirea în prim-plan a unor politicieni democrat-liberali, alungați de la Putere de o manieră foarte clară în 2012, au început să iasă la iveală și multe probleme din vechiul PNL. E greu ca Alina Gorghiu-copreședintă PNL-să fie credibilă când face scandal în cazul Șova din moment ce este eroina unui caz asemănător-deocamdată necercetat de DNA-legat de contractele ”juridice” la Electrica. Cetățenii par să nu recunoască ”emanații” din noiembrie și deja asta poate fi o mare problemă pentru PNL.
Până la urmă, cu excepția diferenței de politici, PSD și PNL sunt aceeași realitate politică a României. Faptul că ”mobilizarea” dă rateuri poate fi semnul că românii s-au deșteptat sau că, lucru ce ar trebui să ne sperie, pot alege orice soluție anti-sistem. Cum modelele grecesc și spaniol nu sunt foarte departe iar experimentul PPDD l-am trăit pe viu, derapajele sunt oricând posibile și cu vești din cele mai proaste pentru români și pentru partidele tradiționale.