Descalificare pentru fermierii gorjeni

aura-stoenescuClasificările localităților sunt o mare problemă în România, pentru că se fac după cum bate, probabil, vântul, iar dintr-o localitate eligibilă pentru obținerea de fonduri europene oamenii se pot trezi, peste noapte, că, deși nu și-au mutat domiciliul, locuiesc într-o localitate neeligibilă. Așa s-a întâmplat de curând, pentru că fermierii din Novaci, Crasna, Polovragi, Tismana şi Baia de Fier au aflat, când să aplice pentru fonduri europene, că localitățile lor au fost clasificate cu potențial scăzut pentru creșterea animalelor. Să nu-ți vină să crezi, în condițiile în care aceste localități s-au dezvoltat în mod depsebit, de-a lungul timpului, tocmai pentru că oamenii s-au ocupat intensiv cu creșterea animalelor, având la dispoziție pășuni din abundență.
Acum, se pune problema cum și cine face aceste clasificări, mai ales că instituțiile de resort din Gorj nu știu nimic, iar primarii au fost luați prin surprindere. Oricum, se știe ce bătaie era, la un moment dat, ca localitățile să fie prinse în categoria „defavorizate”, pentru că le aducea un punctaj mare și puteau depune proiecte pe anumite linii de finanțare. Ba chiar au existat parlamentari care se lăudau că ar fi fost meritul loc că anumite localități au fost puse pe harta defavorizatelor.
Să vedem cine își va asuma, acum, faptul că așezările gorjene de sub munte sunt categorisite că nu pot să crească oi. Bine, se invocă o greșeală și se spune că nu va rămâne așa. Cum rămâne, până la urmă, vom vedea. Spune o vorbă din popor că „urma scapă turma”… Da, dar care turmă? Na, că le-am încurcat detot…