Proprietarii de păduri din comuna Turcineşti au participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la adunarea generală a obştii care, sperau ei, ar fii trebuit să-i pună în drepturi, după 3 ani de aşteptare. Comitetul director, care a tăiat, în acest timp, mii de metri cubi de pădure şi a cheltuit bani cu nemiluita, a reuşit, însă, să obţină girul mulţimii şi pentru acest an, cu tot scandalul care s-a iscat din cauza nemulţumirii oamenilor.
Majoritatea oamenilor din Turcineşti fac parte, simultan, din două obşti (asociaţii ale proprietarilor de păduri care deţin terenurile forestiere în devălmăşie). Amândouă obştile sunt conduse de acelaşi comitet director, care-i convoacă anual la adunarea generală pentru a vota activitatea anului următor, îi anunţă care e profitul obţinut în urma exploatării pădurii lor, doar că nu le dă dividende. Motivul e simplu, nu toţi cetăţenii şi-au făcut dovada proprietăţii, prin stabilirea filiaţiei, dar nici membrii comitetului, care sunt plătiţi din banii lor nu fac nimic pentru a-i ajuta să treacă peste această problemă. Aşa că, 150.000 lei (1,5 miliarde în bani vechi) stau la bancă, reprezentând profitul anilor 2006 şi 2007, dar nu pot fi distribuiţi oamenilor ca dividende.
Cheltuieli mari
Dacă la drepturile proprietarilor membrii comitetului director nu s-au înghesuit să lucreze, când a fost vorba despre drepturile lor au fost foarte largi la inimă. Astfel, şi-au luat salarii nepermis de mari şi împotriva statutului, care nu permitea mai mult de 10% din profitul anual, motiv pentru care au trebuit, în urma cercetărilor făcute de organele de control, să pună la loc în casierie peste 10.000 de lei (100 milioane lei vechi). De asemenea, au cheltuit 20.000 lei pentru un podeţ peste şanţul de intrare în curte, o alee şi renovarea a două încăperi dintr-o şcoală în care se află sediul. Aici, organele de anchetă nu au găsit, însă, nimic suspect şi ilegal. La o singură privire, însă, se poate vedea că cele două oferte depuse la dosarul lucrării sunt scrise de aceeaşi mână, numai antetul, semnăturile, ştampilele şi preţurile fiind diferite, pentru că greşelile de ortografie şi punctuaţie sunt identice (facsimil). De asemenea, nu e nevoie să fi expert tehnic în construcţii ca să vezi că la asemenea lucrare nu se puteau folosi 18 tone de nisip şi pietriş, 95 de saci de ciment şi 1,5 tone de chit cuţit.
Rezultat previzibil
Cu tot scandalul iscat între cei care s-au declarat nemulţumiţi de activitatea celor plătiţi de ei să le administreze proprietatea şi comitetul director, rezultatul votului a fost previzibil. Cei nemulţumiţi au declarat că şedinţa a fost o mascaradă, întrucât s-a avut grijă ca în sală să fie majoritari cei care sunt de partea actualei conduceri a obştii. Nici măcar propunerea de schimbare a comitetului, prin vot, nu a avut sorţi de izbândă, scandalul între cele două tabere, reînviat cu ocazia acestui subiect, ducând la ieşirea oamenilor din sală.