Şcoală de zbor, inaugurată la Târgu Jiu

Duminică, 10 mai 2009, odată cu Sărbătoarea Narciselor din dealul Prejbii organizată de autorităţile locale, va fi inaugurată la Târgu Jiu o şcoală de zbor şi prima pistă din Gorj pentru avioane ultra- uşoare. Cu această ocazie, vor face demonstraţii de zbor cu motoparapantă, avion, paraşută, motodeltaplan şi balon cu aer cald ’’zburători’’ din ţară şi din străinătate, recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional.

Producătorul VAMPAIR din Ungaria va trimite la Preajba o echipă cu două avioane şi o motoparapantă
Producătorul VAMPAIR din Ungaria va trimite la Preajba o echipă cu două avioane şi o motoparapantă

Prima şcoală de zbor din Gorj va funcţiona în cadrul Asociaţiei Sportive RAIDERI, cunoscută târgujienilor pentru concursurile de maşini bughi organizate în fiecare an la Preajba, de Sărbătoarea Narciselor. Aceasta a înfiinţat, de curând şi Divizia Aero, pe care o conduce Corado Pinchiş, un experimentat „zburător” din Târgu Jiu. Acesta are în palmares participări la concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale de paraşutism, parapantă şi pilotaj aeronave uşoare şi ultrauşoare, iar de acum s-a hotărât să-i înveţe să zboare pe gorjenii amatori de astfel de seazaţii tari. Tinerii între 16 şi 21 de ani nu vor plăti taxele de şcolarizare pentru obţinerea brevetului de zbor, acestea urmând să fie acoperite din sponsorizări. La rândul lor, sponsorii vor avea posibilitatea să aibă „publicitate pe cer”, adică să inscripţioneze cu banere publicitare aripa parapantelor şi, de asemenea, se vor bucura de diferite pachete de servicii, care pot conţine zboruri de afaceri sau de agrement, team-building-uri şi altele.

Cea mai complexă bază sportivă
O dată cu realizarea, în aceste zile, a pistei de zbor, care va avea o lungime de 300 de metri şi o lăţime de 50 de metri, baza sportivă de la marginea Târgu Jiului va deveni cea mai complexă din ţară. Aceasta se întinde pe mai multe hectare de teren şi e amenajată la standarde europene, având trasee pentru: motocros, maşini bughi, ATV-uri, maşini off- road, iar de acum înainte, aerodrom de pe care se pot lansa: baloane cu aer cald, motoparapante, motodeltaplane şi avioane uşoare şi ultrauşoare.

Invitaţii participă la manifestare fără să fi cerut vreun ban, fiind colegi de competiţii ai lui Corado
Invitaţii participă la manifestare fără să fi cerut vreun ban, fiind colegi de competiţii ai lui Corado

Nume mari
Invitaţi de onoare la inaugurarea vor face demonstraţii cu ocazia deschiderii aerodromului de la Preajba.  Printre aceştia, Mihail Zanciu, secretar general al Federaţiei Române de Modelism (ce va veni cu balonul cu care a participat la recordul mondial de salt cu paraşuta din balon de la 12.000 de metri), o echipă din Ungaria de la producătorul de parapante VAMPAIR, un reprezentant al Franţei cu un avion ultrauşor, Mugurel Uţă (pilot şcolit din tată-n fiu în America la şcoală de acrobaţie pentru avion şi paraşută) şi Adrian Buzan (pilot de teste la fabrica de paraşute Condor, care lucrează pentru NASA).

La liber
Iubitoii sporturilor ce pot fi practicate pe Baza Sportivă RAIDERI nu plătesc nici o taxă. Membrii asociaţiei le vor impune, însă, un regulamnt care să protejeze atât traseele cât şi propriile vieţi. Din aceste considerente, Consiliul Local şi Primăria Târgu Jiu oferă organizatorilor tot sprijinul, atât prin punerea la dispoziţie, în folosinţă gratuită, a terenului necesar, cât şi prin sprijinul pentru amenajarea traseelor şi a aerodromului.

One Comment on “Şcoală de zbor, inaugurată la Târgu Jiu”

Comments are closed.