Acuzații de fraudă în pădurile din Bustuchin

Loading

Un brigadier de la Ocolul Silvic Hurezani, care are în pază și administrare pădurile private ale cetățenilor din comuna Bustuchin, e cercetat pentru abuz în serviciu și înșelăciune. El este acuzat de douăsprezece familii din comună că le-a luat bani pe pază fără să le dea chitanță, iar când s-a schimbat șeful de ocol, pentru două luni, au fost anunțați că nu vor putea lua lemne din pădure pentru iarna asta, întrucât au paza neplătită pe unul sau chiar doi ani în urmă.

Primarul comunei Bustuchin, Ion Ciocea, vrea să vadă cu ochii lui chitanțele despre care se spune că fuseseră rătăcite prin arhivă
Primarul comunei Bustuchin, Ion Ciocea, vrea să vadă cu ochii lui chitanțele despre care se spune că fuseseră rătăcite prin arhivă

Oamenii s-au speriat foarte tare când au aflată că trebuie să plătească din nou paza, deși știau sigur că au plătit-o și s-au dus la autoritățile locale să le ceară sprijinul: „Nu ne-a dat brigadieru nici o chitanță. A zis că ne dă, dar nu ne-a mai dat. Iar când s-a schimbat șeful de ocol am apărut pe listă că nu am plătit. Noi suntem bătrâni, maică, ne tragem de la gură să plătim paza, de unde să luăm alți bani? Am fost la primar și ne-am rugat de el să ne ajute, că rămâneam fără lemne pentru iarnă.”
Primarul comunei Bustuchin, Ion Ciocea, nu numai că i-a învățat pe oameni să facă plângere, dar a înaintat la rândul său adrese oficiale la autoritățile competente: „Am înaintat plângerile oamenilor la Ocolul Silvic Hurezani și am făcut adrese la Direcția Silvică Gorj și la Poliție. Nu pot să-i las, mai ales că majoritatea sunt învârstă și nu știu ce trebuie să facă, pentru a-și căuta dreptatea. De altfel, cu siguranță sunt mult mai mulți cetățeni în această situație, doar că majoritatea au reușit să facă marcarea lemnelor pe anul acesta și să le ia din pădure înainte să se schimbe șeful de ocol. Când cel nou a făcut o situație din care reieșea că mulți cetățeni nu au plătit paza pe 2009 și 2010, a decis sistarea marcărilor și așa s-a aflat adevărul, acela că brigadierul Alexandru Stoenescu a încasat banii fără să dea chitanțe și fără să-i introducă în casieria ocolului. De asta apar oamenii că n-au plătit.”

Primarul comunei Bustuchin, Ion Ciocea, vrea să vadă cu ochii lui chitanțele despre care se spune că fuseseră rătăcite prin arhivă
Primarul comunei Bustuchin, Ion Ciocea, vrea să vadă cu ochii lui chitanțele despre care se spune că fuseseră rătăcite prin arhivă

Chitanțele fantomă
Cetățenii care s-au plâns c-au plătit și n-au primit chitanță, iar ocolul nu mai vrea să le marcheze arbori ca să-i poată tăia, spun că, după ce au făcut plângere și au început cercetările, brigadierul Stoenescu s-a schimbat: „Ne-a chemat în pădure să ne marce și ne-a spus că a fost o greșeală și că s-au găsit chitanțele, așa că nu mai trebuie să plătim din nou pe anii trecuți, cum a zis șeful de ocol care a venit pentru două luni la Hurezani. Dar nici de data asta nu ne-a dat chitanțele pe care zice că le-a găsit. Bine, măcar, că nu ne mai cere banii și că a vrut să ne marce lemne, că altfel făceam iarna în frig, iar pădurea pică peste noi. Suntem proprietari de pădure și să rămânem fără lemne? ” De precizat că asta se întâmpla după două luni, când a revenit pe post fostul șef de ocol, în locul celui care găsise neregulile. Vladu Dumitru a fost schimbat de la conducerea Ocolului Silvic Hurezani în luna septembrie a acestui an, aflându-se în incompatibilitate, pentru că s-a descoperit că deținea și o societate de exploatare material lemnos. Acesta a revenit pe post în noiembrie, după ce și-a rezolvat problema.

Brigadierul neagă
Brigadierul Alexandru Stoenescu neagă toate acuzațiile. Acesta susține că s-au găsit chitanțele, dar a refuzat să ni le pună la dispoziție: „Oamenii mint. Eu le-am dat chitanțe la toți, când am încasat banii. A apărut o încurcătură acum, de li s-a spus că n-au plătit, dar le-am arătat chitanțele. Au plătit.” Nici oamenilor nu le-a dat copii după chitanțe brigadierul, ca de altfel, nici Direcției Silvice Gorj care a cerut explicații Ocolului Silvic Hurezani, în urma adresei primite de la Primăria Bustuchin. Directorul tehnic, Ilie Mateiță, consideră că un control de la direcție ar fi fost mai indicat decât o solicitare de explicații: „Am cerut explicații la ocol, iar oamenii care se plâng nu apar că n-ar fi plătit în situația pe care am primit-o. E drept că ar fi fost mai bine s trimitem noi o comisie, să facă un control amănunțit.” Întrebat dacă ocolul a trimis și copii după chitanțele „pierdute”, pentru a se verdea dacă sunt eliberate în anii respectivi sau acum, pentru a dispărea prejudiciul, directorul a declarat: „Într-adevăr, nu ne-au trimis și copii după chitanțe, dar cu siguranță le-a cerut poliția, care va elucida cazul.”

Poliția cercetează
Întrebat care e stadiul cercetărilor, subcomisarul de poliție Daniel Tică, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Gorj, a declarat: „Există un dosar la Secția 6  Poliție Rurală Târgu Cărbunești, în care persoana acuzată e cercetată, sub supravegherea procurorilor, sub aspectul săvârșirii faptelor de abuz în serviciu împotriva intereselor persoanei și înșelăciune.” Din surse neoficiale am aflat că acele chitanțe buclucașe nu sunt deloc în regulă, dar deocamdată îi vom lăsa pe polițiști și procurori să-și facă treaba. Cum, însă, sunt documente emise de o instituție publică, VERTICAL le va solicita în copie, așa cum permite Legea 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public. În primul rând pentru a le da și oamenilor, care aveau dreptul să le primească (dar să nu uităm că brigadierul susține că oamenii mint și că le-au primit, dar vor să-i facă rău). În al doilea rând pentru a demasca dacă la mijloc nu este cumva vorba despre delapidare, pur și simplu, banii fiind luați și folosiți de brigadier și depuși în casierie pentru a se acoperi „gaura” după ce s-a descoperit frauda. Asta  lăsând la o parte abuzul în serviciu și înșelăciunea, care sunt deja cercetate.

Intrigi
Întrebat de ce ar minți oamenii ca să-l bage la apă și cum e posibil ca tocmai cei care spun că n-au primit chitanță apăreau în evidențele de la ocol cu restanțe la plată, brigadierul Alexandru Stoenescu a afirmat că aici ar fi vorba despre niște interese, sugerând că primarul Ion Ciocea este cel care trage sforile, dar când a fost pus față-n față cu acesta a retractat. De asemenea, directorul tehnic al Direcției Silvice Gorj, Ilie Mateiță, a vorbit despre anumite interese, chiar electorale, dar întrebat dacă se referă la primarul comunei, acesta a declarat că se referă la anumite grupuri de interese, fără să dea nume. Supărat pe atacurile celor doi, primarul comunei Bustuchin le-a cerut să spună lucrurilor pe nume: „Dacă aveți ceva de spus împotriva mea spuneți! Știu că sunteți supărați că am luat atitudine, pentru că altfel oamenii n-ar fi reușit să li se recunoască plățile făcute, pentru care n-au primit chitanță. Eu cred că e vorba despre bani însușiți de angajatul ocolului, pe care i-a pus la loc acum, că a ieșit scandalul. Vreau și eu să văd chitanțele despre care spune brigadierul că s-au găsit, din ce dată sunt, pentru că sigur s-au tăiat acum, în urmă, să dispară prejudiciul. De ce la celălalt brigadier nu este la fel? Tocmai Stoenescu face din astea? În condițiile în care, când am plecat cu 1000 de hectare la un ocol privat, era să-și piardă postul? Pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești”   a mai spus primarul Ion Ciocea.

One Comment on “Acuzații de fraudă în pădurile din Bustuchin”

  1. Domnul primar evident se crede in campanie electorala,nu s-a saturat de ciolan ! sunt curios cine a facut acel tabel din poze,cumva subordonatii primarului?oameni buni,suntem in anul 2011,nu stiti sa faceti un tabel?la tehnologia existenta pe piata ? e clar ce angajati sunt in acea primarie,toti cu facultati,dar facute pe bani sau cu 8 clase . INTREBAREA FINALA ESTE , CINE STIE SA FURE MAI MULT ? PRIMARUL ? SAU PADURARUL ? domnul padurar,trebuia sa-i faceti si parte primarului.

Comments are closed.