Luni, 1 Decembrie 2014, cetățenii din Rovinari au sărbătorit Ziua Națională a României, alături de autoritățile publice, cu spectacole, depuneri de coroane, sarmale și țuică fiartă. Petrecerea a durat până seara, când au fost aprinse luminile de sărbătoare, care vor împodobi orașul pe tot parcursul sărbătorilor de iarnă.
Manifestările au început cu intonarea imnului național, după care cei de față s-au prins în Hora Unirii, iar un sobor de preoți a ținut o slujbă pentru eroii căzuți în luptă pentru apărarea teritoriului României. În continuare, copiii comunității din Rovinari au putut să arate părinților ce au mai învățat în ultimul timp la Palatul Copiilor și la secția externă a Școlii Populare de Artă, ei desfășurând în fața acestora un adevărat spectacol de muzică populară și cântece patriotice. Toți cei prezenți s-au putut bucura, de asemenea, de o porție de sarmale cu țuică fiartă și cu vin fiert. Primarul orașului Rovinari, Dorin Filip, alături de ceilalți colegi din cadrul instituției a fost alături de oameni întreaga zi: „De fiecare dată, noi, rovinărenii, ne ținem la înălțime și sărbătorim așa cum se cuvine pe eroii noștri. Este a zecea aniversare în orașul nostru, de când sunt eu primarul acestei comunități și sărbătorim împreună 96 de ani de la Marea Uninre, de la această mare înfăptuire pe care au făcut-o, din păcate, nu politicienii sau partidele politice, ci a făcut-o poporul, ca să ne dea nouă o țară frumoasă, unită și bogată. Numai noi să fim în stare să o construim mai departe și să o predăm copiilor și nepoților noștri. De aceea, sărbătorim cu spectacole, depuneri de coroane, 10.000 de sarmale, țuică fiartă, vin fiert, în memoria eroilor noștri și sperăm să fie un semn din partea noastră, a rovinărenilor, că suntem cetățeni onești și ne facem datoria față de țară.”
Depuneri de coroane
Următoarea etapă a programului de 1 Decembrie la Rovinari a fost depunerea de coroane de flori la Complexul Memorial Aleea Eroilor, monument ridicat în cinstea celor care şi-au jertfit viaţa pentru apărarea ţării, în cele două războaie mondiale, monument al cărui element central îl constituie bustul Sublocotenentului p.m. Lixandru Constantin Laurenţiu, militar care şi-a pierdut viaţa într-o misiune militară din Afganistan.
Seară de basm
Cel mai emoționant moment pentru copiii din Rovinari a fost aprinderea luminilor de sărbători și a bradului din centrul orașului, unde sania cu reni a lui Moș Crăciun așteaptă momentul Ajunului, să fie umplută cu daruri ce urmează să fie lăsate sub brad tuturor copiilor. Iar ca să cheme mai repede Crăciunul, micii rovinăreni s-au costumat în roșu cu alb, precum Moș Crăciun și au cântat colinde sub bradul frumos împodobit.