2014, anul finanțărilor la Stănești

Anul 2014 s-a dovedit a fi bogat în proiecte de infrastructură în comuna Stănești- Gorj, cei mai mulți bani venind de la Guvernul României și de la Uniunea Europeană. Primarul comunei, Vasile Pîrvulescu, spune că prioritare sunt apa, canalizarea și drumurile, pentru că își dorește ca toți locuitorii comunei să aibă condiții ca la oraș, iar pe lângă atragerea de fonduri nerambursabile, vor fi alocați și bani din bugetul local pentru ca cele mai importante investiții să fie realizate.

Vasile Pîrvulescu, primarul comunei Stănești, a atras fonduri guvernamentale și europene nerambursabile în 2014 și vrea să continue în 2015
Vasile Pîrvulescu, primarul comunei Stănești, a atras fonduri guvernamentale și europene nerambursabile în 2014 și vrea să continue în 2015

În anul 2014, administrația publică locală din Stănești a semnat nu mai puțin de 3 contracte de finanțare cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Programul Național Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Apă pentru 4 sate

Primul contract prin PNDL s-a semnat pentru alimentarea cu apă a satelor Vaidei, Curpen, Alexeni și Stănești, valoarea contractului pentru 2014 fiind de 1,566 milioane RON (15,66 miliarde lei vechi). Lucrarea este începută din anul 2012, este executată în proporție de 60% și se preconizează că va fi finalizată în anul 2015, valoarea întregii investiții fiind de 3,3 milioane RON (33 miliarde lei vechi). Fondurile sunt alocate integral de la Guvern, singurele cheltuieli suportate de bugetul local al comunei Stănești fiind făcute în 2012, când au fost plătite studiul de fezabilitate și proiectul tehnic de execuție. Cu această lucrare o dată finalizată, opt din cele 10 sate ale comunei vor avea rețea nouă de apă potabilă. Satele Obreja, Măzăroi, Bălani și Călești au apă din anul 2012, când s-a realizat rețeaua de apă din fonduri europene nerambursabile pe Măsura 322, așa că mai rămâne de rezolvat problema satului Vălari, unde este apă, dar rețeaua este veche și trebuie reabilitată, iar în satul Pârvulești este în discuție realizarea unui parteneriat între Obștea Plaiul Vălari și Primăria Stănești, pentru o investiție privată cu sprijinul autorității publice.

Modernizarea DC146 Alexeni (DJ664A) Vălari –Curpen (DJ664A), realizată în proporție de 80%
Modernizarea DC146 Alexeni (DJ664A) Vălari –Curpen (DJ664A), realizată în proporție de 80%

Drum

A doua lucrare importantă finanțată de Guvern prin PNDL, pentru care s-a contractat în anul 2014 suma de 1 milion RON (10 miliarde lei vechi), din care s-au alocat, deja, 750.000 lei (7,5 miliarde lei vechi), este modernizarea drumului comunal DC146 Alexeni (DJ664A) Vălari –Curpen (DJ664A). Lucrarea este realizată în proporție de 80%. Astfel, s-au asfaltat 2,2 km de drum din totalul de 2,6 km. Primarul comunei Stănești, Vasile Pîrvulescu, spune că lucrarea poate fi gata anul acesta, dacă mai permite vremea: „Mai sunt 400 de metri liniari de drum, am pregătit totul până la stratul de asfalt, iar dacă vremea va permite și temperaturile exterioare vor mai urca suficient de mult cât să respectăm normativele, vom termina asfaltarea întregului drum până la finalul acestui an, dacă nu rămâne să-l finalizăm în primăvara lui 2015.

Canalizare

Cel de-al treilea contract semnat în 2014 de Primăria Stănești cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, tot prin PNDL, este canalizarea menajeră pentru satele Vaidei, Curpen, Alexeni, Stănești, Vălari și Pîrvulești. Întreaga valoare a investiției este de 10, 523.372 milioane RON (aproximativ 105 miliarde lei vechi), iar pentru 2014 s-au alocat 40.000 RON (400 milioane lei vechi), această sumă fiind necesară pentru întocmirea documentației necesare. În 2015 va urma licitația pentru realizarea lucrării.
O dată terminată această lucrare, întreaga comună Stănești va avea canalizare, întrucât satele Obreja, Măzăroi, Călești și Bălani beneficiază de această facilitate din anul 2012, când lucrarea s-a realizat prin fonduri europene nerambursabile, prin Măsura 322.

Centru de informare turistică

O altă investiție pentru care s-a obținut finanțare de către Primăria Stănești în 2014, de această dată de la Unuinea Europeană, este un centru de informare turistică, ce va fi construit între satele Curpen și Vaidei, prin Măsura 313- Programul Național de Dezvoltare Rurală- pentru încurajarea activităților turistice, valoarea proiectului fiind de 249.218 euro. S-a scos lucrarea la licitație, a fost contestat rezultatul, iar acum se așteaptă rezultatul contestației, termenul de execuției fiind anul 2015.

Alte lucrări

Primăria Stănești a inițiat în 2014 și în alte lucrări de investiții, realizându-se studiul de fezabilitate pentru modernizări de drumuri, în vederea promovării pentru finanțare din fonduri europene. Este vorba despre drumul comunal DC143 (Polata- Stănești- pentru satele Bălani, Călești, Măzăroi și Obreja), pe o lungime de 4,4 km, (restul de 2,2 km din acest drum fiind asfaltat în anii trecuți, din bugetul local) și de drumul comunal DC146A (Biserica Curpen spre Ciulavi), pe o lungime de 1,8 km. Totalul valorii lucrăriilor celor două tronsoane de drum pentru care s-a făcut studiul de fezabilitate este de 994.597 euro, exclusiv TVA.
Pentru drumul sătesc Linia Mică Stănești, pentru modernizarea a 1,9 km de drum, există studiul de fezabilitate și proiectul tehnic de execuție, dar nu se va începe asfaltarea până nu se termină lucrările de alimentare cu apă și canalizarea, pentru că altfel ar trebui spart asfaltul după ce a fost pus.
Un alt drum comunal ce urmează să fie propus la finanțare în 2015 prin PNDL este DC 146A (Vălari- Pîrvulești) având o lungime de 1,7 km, din care s-a asfaltat în 2013 0,6 km, din bugetul lcoal, valoarea totală a investiției fiind de 1,3 milioane RON (13 miliarde lei vechi).