Tudor Arghezi, celebrat la 133 de ani de la naștere

Loading

Cărbuneștiul lui Tudor Arghezi l-a sărbătorit, în acest an, prin a 33-a ediție a festivalului ce-i poartă numele, pe 21 mai împlinindu-se 133 de ani de la nașterea sa. Cu această ocazie, în cinstea marelui scriitor, administrația publică locală din Târgu Jiu a dezvelit o stea pe aleea celebrităților, iar la Muzeul Crucilor din Târgu Cărbunești- sat Măceșul, a fost așezată și sfințită o cruce de pomenire.

Academicianul Eugen Simion a primit Premiul „Opera Omnia” din partea Institutului Cultural Român și Premiul pentru promovarea operei argheziene din partea Consiliului Județean Gorj
Academicianul Eugen Simion a primit Premiul „Opera Omnia” din partea Institutului Cultural Român și Premiul pentru promovarea operei argheziene din partea Consiliului Județean Gorj

Inițiativa înființării Muzeului Crucilor de la Măceșul și, în același timp, cel care a creat și executat crucea de pomenire a lui Tudor Arghezi este Pompiliu Ciolacu, directorul Palatului Copiilor Târgu Jiu, fiu al satului Măceșul: „Am marea bucurie să văd cum satul meu, Măceșul, locurile pe unde mi-am scrijelat genunchii, a primit vizita atâtor oameni importanți la un loc. Am gândit acest muzeul al crucilor, mai întâi, ca să strângem aici crucile părăsite de căpătâi, de izvor, de pomenire, după care mi-a venit ideea să realizăm cruci de pomenire pentru marii români, iar unul dintre cei de frunte ai Cărbuneștiului și ai României este Tudor Arghezi.”

La muzeul Crucilor Măceșul a fost amplasată și sfințită crucea de pomenire a lui Tudor Arghezi
La muzeul Crucilor Măceșul a fost amplasată și sfințită crucea de pomenire a lui Tudor Arghezi

La rândul său, primarul orașului Târgu Cărbunești, Mihai Mazilu, a anunțat că autoritatea publică locală va extinde muzeul crucilor de la Măceșul și va îmbunătăți condițiile de orientare și de acces: „Vom cumpăra terenul alăturat, pentru a mări suprafața muzeului și, cu toată această hidră numită criză, care ne afectează pe toți, vom face ca Muzeul Crucilor de la Măceșul să devină un punct turistic important. O dovadă că asta se poate e faptul că distinșii ivitați din cele patru zări ale lumii și-au rupt din timpul domniei lor, pentru a veni aici să participe la sfințirea crucii de pomenire a Mărie Sale Tudor Arghezi.”

Opera lui Argezi, în 10 volume

Premiile celei de-a 33-a ediții a festivalului Tudor Arghezi au avut drept destinatari atât tineri care bat la porțile afirmării, cât și premii ale instituțiilor de cultură, ale revistelor de specialitate și premii Opera Omnia, pentru publiciști consacrați.
Cel mai aplaudat dintre toți a fost academicianul Eugen Simion, care a ținut să mulțumească public Mitzurei Arghezi, pentru că a acceptat să fie publicată întreaga operă a lui Tudor Arghezi, în 10 volume, fără să ceară ceva în schimb.

Mitzura Arghezi, copleșită de emoție

Fiica marelui scriitor Tudor Arghezi, Mitzura Arghezi, care a participat la majoritatea edițiilor festivalului, s-a declarat de-a dreptul emoționată de evenimentele care au avut loc în acest an: „M-au impresionat până la lacrimi cele petrecute în acest an, deși vin la festival aproape de fiecare dată. Numai atunci când acesta a avut loc în aceeași zi cu sărbătoarea de la Mărțișor, unde avem casa memorială a tatălui meu, nu am venit. M-a impresionat steaua de pe aleea celebrităților din Târgu Jiu inaugurată acum. Îmi place cum s-a dezvoltat Cărbuneștiul, pe care tata l-a iubit atât de mult. Am apreciat acest obicei al crucilor de pomenire, de care nu am auzit până acum și mă bucur că cei care vor veni în Muzeul Crucilor de la Măceșul îl vor pomeni pe tate, alături de alți mari oameni ai țării. Am aceeptat să aduc obiecte ale tatălui meu la Cărbunești, pentru a fi înființat Muzeul Tudor Arghezi, la inițiativa domnului Ion Mocioi și mă bucur că acest oraș îl celebrează pe tatăl meu, din an în an și mai frumos.”
După cum precizam, la 133 de ani de la nașterea lui Tudor Arghezi, a avut loc a 33-a ediție a Festivalului Tudor Arghezi. Aceasta a ajuns, în acest an, la a 8-a ediție internațională. Iar noi, gorjenii, avem motive a ne mândri cu marele Arghezi, deși nu s-a născut în Gorj, pentru că, după cum spunea Valeriu Anania, “Tudor Arghezi a iubit ţinuturile Gorjului până la idolatrizare, din ele şi-a luat dalta şi condeiul, forţa şi geniul pentru o operă care dăinuie peste timpuri ”.