Aceleaşi ore plătite de trei ori de un Minister prea darnic

Loading

Pentru că România este ţara tuturor posibilităţilor, avem ore de curs care se plătesc practic de trei ori, odată în catedra învăţătorului de la învăţământul primar, a doua oară la profesorul care predă la învăţământul primar şi a treia oară, ca ore suplimentare pentru învăţătorii cu peste 25 de ani vechime. Să reţinem că este vorba de orele de educaţie fizică şi România traversează în această perioadă o criză economică fără precedent.

Orele de educaţie fizică la învăţământul primar se vor întoarce la învăţători
Orele de educaţie fizică la învăţământul primar se vor întoarce la învăţători

Se poate spune că la acest moment Guvernul este mumă pentru unele cadre didactice în legătură cu predarea orelor de educaţie fizică la învăţământul primar, plătind practic de trei ori aceleaşi ore din planul-cadru, şi ciumă pentru majoritatea cadrelor didactice cărora vrea să le taie majoritatea sporurilor, de la salariul de merit la decontarea navetei. De ce se întâmplă acest lucru şi cine se face vinovat de o asemenea aberaţie financiară, poate că organele abilitate îşi vor spune punctul de vedere.

Cheltuieli nejustificate
Prin Legea nr. 149/01.06.2007, apărută în M.O. nr. 388, Partea I, în 08.06.2007, învăţământul românesc s-a pricopsit cu o decizie prin care orele de educaţie fizică de la învăţământul primar se predau de către profesorii de specialitate. Măsura a fost socotită una reformatoare la început deoarece s-a presupus că profesorii de sport sunt mai competenţi decât învăţătorii care au dus generaţii şi generaţii de elevi cu rezultate din cele mai bune. Doar că de la o lege bună la aberaţii…financiare nu este decât un pas pe care Ministerul Educaţiei l-a făcut.
De fapt, învăţământul românesc are atâtea modificări şi adăugiri pe cele două legi fundamentale ale sale, Legea 84/1995 şi Legea 128/1997, încât cu greu se mai poate descurca cineva. În esenţă însă, legiuitorul zice că: În învăţământul primar orele de educaţie fizică prevăzute în planurile de învăţământ sunt predate de profesorii cu studii superioare de specialitate, fiind incluse în norma acestora sau prin plata cu ora ori la cumul”.
Se putea acest lucru deoarece art. 43 din Statutul Personalului Didactic glăsuieşte:
„Norma didactica de predare-invatare, de instruire practica si de evaluare curenta a prescolarilor si a elevilor in clasa reprezinta numarul de ore corespunzatoare activitatilor prevazute la art. 42 alin. (1) lit. a) si se stabileste dupa cum urmeaza:
a) un post de educatoare (institutoare) pentru fiecare grupa de prescolari sau pentru grupe combinate, in unitatile in care nu se pot constitui grupe separate; la gradinitele cu program prelungit si la cele cu program saptamanal, posturile se normeaza pe ture;
b) un post de invatator (institutor) pentru fiecare clasa din invatamantul primar sau pentru clase simultane din cadrul acestuia, unde nu se pot constitui clase separate”. La acest moment, în dispreţul oricăror norme financiare, deoarece legea care modifica norma învăţătorilor a fost declarată neconstituţională, nu avem un număr fix de ore pentru învăţători. S-a ignorat cu bună ştinţă un adevăr, absolvenţii din anii 1975-1980 au făcut chiar 2 ani metodica predării ed. fizice, alţii mai tineri au susţinut chiar probe de aptitudini. Putem avea acum învăţători care fac 13-14 ore pe săptămână, sunt plătiţi pentru un post întreg şi mai pot lua şi ore suplimentare dacă au gradul didactic I şi peste 25 de ani vechime.
A plăti de trei ori aceleaşi ore
Bunăoară, învăţătorii din Gorj au rămas de doi ani cu norme reduse de predare dar cu bani mai mulţi în buzunare. Cum a fost posibil acest lucru? Printr-o notă internă transmisă de ISJ către toate şcolile din judeţ şi urmare a proceselor pe care le-au avut cadrele didactice cu ISJ şi MECI, se plătesc două ore suplimentare pe săptămână învăţătorilor cu gradul I şi peste 25 de ani vechime, atenţie, fără ca aceste ore să fie prestate. Cu alte cuvinte, cele două ore de educaţie fizică de la o clasă se plătesc odată profesorului de sport, învăţătorului de la clasă şi ca suplimentare pentru învăţătorii cu vechime şi grade. Toate acestea în condiţiile în care se spune că vor fi tăiate ore suplimentare în învăţământ, ore care se fac efectiv.

De vină e legea
A găsi acum vinovaţii este foarte greu, mai ales că Inspectoratele şcolare nu fac decât să pună în practică deciziile Ministerului. Legile funcţionează, produc efecte, iar tot personalul din învăţământ trage ponoasele.
Chestionaţi de noi, reprezentanţii ISJ Gorj ne-au citat legile în vigoare, Curtea de Conturi Gorj a anunţat că se va autosesiza iar sindicatele gorjene ne-au anunţat, prin vocea preşedintelui Vasile Mija, că cel puţin în acest an a fost luată în discuţie o renunţare la predarea acestor ore de către profesori din raţiuni economice. Rămâne de discutat cât de legală e şi o atare renunţare dar şi titularizarea pe aceste ore a profesorilor respectivi. Dezmăţul financiar însă trebuie să înceteze dacă trăim într-o ţară normală.
După cum ne-a fost comunicat de către FSLI, în discuţiile avute cu MECI la 27 februarie 2009 s-a avut în vedere abrogarea Legii nr.149/2007 pentru completarea art.44 din Legea nr. 128/1997, ceea ce ar însemna că toate orele de educaţie fizică din învăţământul primar vor intra din nou în norma didactică a învăţătorilor/institutorilor.

3 Comments on “Aceleaşi ore plătite de trei ori de un Minister prea darnic”

  1. e o interpretare fariseica a legilor in vigoare.Orele suplimentare ale cadrelor didactice cu gr I si 25 ani vechime nu au nici o legatura cu orele de educatie fizica.Este un drept pe care legea l-a dat dascalilor in varsta :acela de a preda 16 ore pe saptamana.Pot ramane ore de care vreti nu doar de sport( pana la 18).Sportul facut de profesori este un lucru foarte bun.Invatatorul nu le va face NICIODATA ca un prof de specialitate.Are prea multi descriptori la matematica ,romana,istorie,geografie de urmarit…(sau clase simultane) P.S. Sunt invatator

  2. Sunt invatator cu peste 25 ani vechime, am 16 ore saptamanal si nu primesc bani pentru nicio ora de sport.Daca aceasta situatie exista ,este in special in scolile de la tara, acolo unde directorii au ascultat ce a spus inspectoratul fara sa judece.In oras nu exista cazuri de invatatori care sa nu aiba minim 16 ore. Daca se renunta la prof de sport,cine va face orele respective? Eu nu pot pentru ca depasesc norma si ar insemna sa fiu platita suplimentar.Cineva trebuie sa intre la clasa. De ce nu se lasa orele la profesori la clasele unde invatatorul are peste 25 ani vechime si 16 ore asigurate? Acum iar se lucreaza la gramada, fara sa se gandeasca.In scoala unde lucrez eu, cei doi profesori de la I-IV por ramane linistiti pentru ca sunt ore berechet.Din punctul meu de vedere, buni de plata sunt directorii care au neglijat legile in vigoare si s-au „inchinat’ notelor de la isj.Cat priveste cele 2 ore care se platesc in plus, acestea nu-s pentru sport si nu au legatura cu vreun proces castigat.Ar trebui sa stiti!

Comments are closed.