În fiecare an, în jurul datei de 20 martie, elevii şi profesorii din catedra de limbi moderne de la Colegiul Tehnic “Gen. Gheorghe Magheru” sărbătoresc “Ziua Francofoniei”. Sub egida interculturalităţii, dorind să asigure accesul elevilor la alte culturi, să le accepte, să le înţeleagă, să identifice spectrul de valori commune, mediind pentru a fi intermediarii între culturi, organizatoarea activităţilor, prof. Cătălina Marcela, alături de profesorii :Băcilă Nicoleta, Maria Daniel Cristian, Mărgulescu Carmen şi Rădoescu Tache s-au bucurat de priceperea, pasiunea şi dragostea elevilor pentru limba franceză, pentru cultură, în general şi pentru cultura franceză, în special.
Activităţile desfăşurate luni, 21 martie 2011, în incinta colegiului, au avut o largă reprezentativitate a elevilor, fiecare clasă având concurenţi la cel puţin una dintre secţiuni.
Panoplia de activitaţi s-a deschis la ora 12 cu concursul de “Gastronomie şi bucătărie franţuzească “ unde s-au întrecut 14 echipaje de tineri “bucătari”, care au trebuit să-şi prezinte produsul în limba franceză. Antreuri, mâncăruri principale sau deserturi prezentate într-o formă care rivaliza cu cea a bucătarilor profesionişti, au fost apreciate de juriul format din elevi şi profesori, respectănd cele trei criterii obligatorii: prezentare, specific, gust.
“Mousseau au chocolat” , “Boeuf bourguinon”, “Ratatouille “, “Gratin Dauphinois” şi altele au încântat degustătorii, care au deliberat cu greu, premiul I fiind împărţit de două ecipaje: Rădoi Giorgia Caterine/Stoenoiu Cerasela, clasa aX-a B şi Săvulescu Bianca/Andriţoiu Adrian /Opriţa Robert clasa a XII-a B.
După concursul de gastronomie, cei mai buni elevi ai şcolii, pasionaţi de limba franceză, şi-au disputat premiul la secţiunea “Cultura şi civilizaţie franceză “Cele patru echipe, care au reprezentat cei patru ani de studiu, au fost evaluate din două domenii, respectiv “Paris, oraşul culturii“ şi “ Franţa şi sărbătorile sale”. Toţi elevii au fost foarte bine pregătiţ. Din cele 120 de puncte, ei au obţinut :117p.-clasele a XI-a ,116p-clasele a XII-a ,116 p –clasele a X-a,115 p clasele aIX-a.
Într-o altă sală, elevii au putut admira desenele şi fotografiile colegilor lor, care au avut de reprezentat poezii francofone prin desen şi fotografie. Secţiunea desen a fost câstigată de eleva Grofu Cristina, clasa a X-a C, cu poezia “ Le liseur“ de Alfred de Musset, iar cea de fotografie, de elevul Onescu Cristian, clasa a X-a A, cu poezia “Paris Misere” de Hélene Barde.
Concursul de creaţie, pentru care elevii au avut de realizat un eseu cu tema “Adolescentul şi pasiunile sale “ “L’adolescent et ses passions “a fost căşticat de eleva Cenuşe Alexandra –clasa a XII-a B.
Prezentarea Franţei în imagini de către prof Radoescu Tache, care a împărtăşit din bucuria de a vizita “Oraşul luminii” a fost activitatea care a încheiat sărbătorirea “Zilei Francofoniei”.
Prof. Marcela Catalina