Zestrea Magherilor la Muzeul Gorjului

În cadrul expoziţiei permanente a Secţiei de Istorie a Muzeului Judeţean Gorj “Alexandru Ştefulescu”, expoziţie vernisată astăzi, 27 octombrie 2009,  orele 9, în prezenţa oficialităţilor judeţene, a numeroşi specialişti, pasionaţi de istorie şi reprezentanţi ai presei este amenajată o sală dedicată fostului general paşoptist Gheorghe Magheru şi familiei sale. Manifestarea s-a integrat festivităţilor reunite sub genericul “Gorjul istoric şi cultural”, prilejuite de aniversarea a 145 de ani de la înfiinţarea Consiliului Judeţean Gorj la 26 octombrie 1864.

Obiecte valoroase ale primului ministru interbelic
Obiecte valoroase ale primului ministru interbelic

Donaţia  Vlad Magheru
Obiectele expuse în cadrul acestei săli au fost donate Muzeului Judeţean Gorj de către Vlad Magheru, urmaş al generalului Gheorghe Magheru, fiind aduse la Tg-Jiu din locuinţa acestuia de la Timişoara.
Piesa de rezistenţă a sălii este biroul de lucru şi câteva corpuri de mobilier ce formează biblioteca biroului. De altfel, Vlad Magheru a făcut şi o impresionantă donaţie de carte muzeului, unele exemplare, de certă valoare bibliofilă, fiind expuse în cadrul expoziţiei dedicate generalului Gheorghe Magheru.
În cadrul acestei expoziţii se regăsesc piese de argintărie ce au aparţinut familiei, o litografie reprezentându-l pe generalul paşoptist, un tablou cu o reprezentare a bisericii de la Bârzeiu de Gilort, ctitorie a familiei Magheru, care nu a rezistat, din păcate, vicisitudinilor timpului.
De asemenea, sunt expuse  o serie de documente referitoare la membrii familiei Magheru, precum şi documente din corespondenţa generalului Gheorghe Magheru. Acestea sunt însoţite de numeroase fotografii-document ce permit vizitatorului creionarea unei imagini cât mai apropiate de realitate vizându-i pe membrii acestei ilustre familii gorjene.
O piesă de o importanţă aparte în economia expoziţiei este reprezentarea stemei familiei Magheru, amplasată în corpul central al bibliotecii ce  a aparţinut donatorului, domnul Vlad Magheru.
Realizarea sălii dedicate familiei Magheru şi revoluţionarului paşoptist, în mod special, s-a dorit un omagiu adus de posteritate unei familii ce a dat ţării o personalitate care, alături de ceilalţi revoluţionari paşoptişti, a contribuit la crearea României moderne, venind în descendenţa conducătorului revoluţiei de la 1821, Tudor din Vladimir, al cărui spirit este omniprezent în cadrul expoziţiei permanente vernisată astăzi.

2 Comments on “Zestrea Magherilor la Muzeul Gorjului”

  1. Dragii mei, eu stiu ca Zestrea Magherilor este o carte care a fost prezentata tot in ziarul dumneavoastra. Astia de la Muzeu nu au avut inspiratie, apropo e slaba noua varianta din punct de vedere stiintific, de au folosit noua titulatura ori este adevarat ca muzeul si directorul sunt condusi de ziarul dv. Cred ca ziarul dv a facut in ultimii ani mai mult pentru memoria Gorjului decat tancii astia cu cas la gura, scuzati cacofonia.D-na Stoenescu va felicit pentru emisiunile culturale de pe un post de televiziune care nu imi face placere sa il numesc.

  2. DRAGA VASILE, esti atat de slab,incat nu poti fi alaturat nici macar,,,istoricilor” de trista amintire,M.MUSAT,I.ARDELEANU si comp.care au stalcit istoria romanilor,sugerand sa se creada despre noi ca am fi ;buricul Europei;.nici macar la sedintele pcr la care participai cu osardie,neamul romanesc nu era prezentat ca avand o vechime de 2o50 ani.Profilul tau proletcultist,lipsit de orice simt analitic,nu iti ingaduie sa realizezi nici, macar,un panou expozitional,dar o expozitie permanenta.Ai refuzat orice contact cu lumea arheologica,pentru simplul motiv ca nu esti in stare sa realizezi o banala sectiune arheologica.Istoria devine frigida la avansurile slinoase pe care incerci sa i le faci. CU LEHAMITE,florian 007 si gasca.

Comments are closed.