În cadrul expoziţiei permanente a Secţiei de Istorie a Muzeului Judeţean Gorj “Alexandru Ştefulescu”, expoziţie vernisată astăzi, 27 octombrie 2009, orele 9, în prezenţa oficialităţilor judeţene, a numeroşi specialişti, pasionaţi de istorie şi reprezentanţi ai presei este amenajată o sală dedicată fostului general paşoptist Gheorghe Magheru şi familiei sale. Manifestarea s-a integrat festivităţilor reunite sub genericul “Gorjul istoric şi cultural”, prilejuite de aniversarea a 145 de ani de la înfiinţarea Consiliului Judeţean Gorj la 26 octombrie 1864.
Donaţia Vlad Magheru
Obiectele expuse în cadrul acestei săli au fost donate Muzeului Judeţean Gorj de către Vlad Magheru, urmaş al generalului Gheorghe Magheru, fiind aduse la Tg-Jiu din locuinţa acestuia de la Timişoara.
Piesa de rezistenţă a sălii este biroul de lucru şi câteva corpuri de mobilier ce formează biblioteca biroului. De altfel, Vlad Magheru a făcut şi o impresionantă donaţie de carte muzeului, unele exemplare, de certă valoare bibliofilă, fiind expuse în cadrul expoziţiei dedicate generalului Gheorghe Magheru.
În cadrul acestei expoziţii se regăsesc piese de argintărie ce au aparţinut familiei, o litografie reprezentându-l pe generalul paşoptist, un tablou cu o reprezentare a bisericii de la Bârzeiu de Gilort, ctitorie a familiei Magheru, care nu a rezistat, din păcate, vicisitudinilor timpului.
De asemenea, sunt expuse o serie de documente referitoare la membrii familiei Magheru, precum şi documente din corespondenţa generalului Gheorghe Magheru. Acestea sunt însoţite de numeroase fotografii-document ce permit vizitatorului creionarea unei imagini cât mai apropiate de realitate vizându-i pe membrii acestei ilustre familii gorjene.
O piesă de o importanţă aparte în economia expoziţiei este reprezentarea stemei familiei Magheru, amplasată în corpul central al bibliotecii ce a aparţinut donatorului, domnul Vlad Magheru.
Realizarea sălii dedicate familiei Magheru şi revoluţionarului paşoptist, în mod special, s-a dorit un omagiu adus de posteritate unei familii ce a dat ţării o personalitate care, alături de ceilalţi revoluţionari paşoptişti, a contribuit la crearea României moderne, venind în descendenţa conducătorului revoluţiei de la 1821, Tudor din Vladimir, al cărui spirit este omniprezent în cadrul expoziţiei permanente vernisată astăzi.