În instituția noastră este o tradiție ca, în fiecare an școlar, să derulăm activități în cadrul proiectelor de parteneriat strategic pe care le implementăm, proiecte finanțate de către Comisia Europeană prin Programul ERASMUS+.
Astfel Liceul Tehnologic Baia de Fier derulează, în perioada 01.09.2018 – 31.08.2020, proiectul L’avenir entre nos mains (Viitorul este în mâinile noastre), având ca partenere unități de învățământ din Franța, Suedia și Grecia.
Scopul proiectului îl reprezintă sensibilizarea și responsabilizarea tinerei generații cu privire la problemele energetice cu care ne confruntăm și la importanța surselor de energie regenerabilă.
Prima mobilitate din cadrul proiectului a avut loc în luna decembrie 2018, unitatea noastră școlară fiind gazdă acestui eveniment. Au fost prezente delegații din fiecare țară parteneră, însumând un număr de 30 de elevi și 6 cadre didactice. Tema acestei reuniuni a fost Promovarea și valorizarea surselor de energie regenerabilă. Partenerii au participat la următoarele activități:
- Atelier – Realizarea machetei ”Orașul verde” – construirea unui oraș în care sursele de energie convenționale au fost înlocuite cu surse de energie regenerabilă;
- Vizitarea stației de tratare a apei din localitatea Polovragi;
- Vizitarea stații meteo din localitatea Polovragi;
- Vizitarea Centralei hidroelectrice Porțile de Fier 1;
- Asistare la orele de curs;
- Atelier – Realizarea de obiecte din materiale reciclabile și reciclarea selectivă a deșeurilor;
- Concurs pentru a alege LOGO proiectului;
- Atelier de pictură – Moara de vânt – însușirea părților component ale unei mori de vânt;
- Atelier – schimb de bune practice – valorizarea surselor de energie regenerabilă;
A doua mobilitate a avut loc în luna mai 2019, gazde fiind reprezentanții liceului 1 st Vocational Lyceum din Heraklion, Creta. Grupul ce a reprezentat Liceul Tehnologic Baia de Fier a fost format din 9 elevi și 3 cadre didactice. Tema mobilității au reprezentat-o principalele surse de energie regenerabilă iar activitățile desfășurate au fost următoarele:
- Cursuri despre cum putem să economisim electricitate și apă;
- Cursuri despre reciclare;
- Vizită la Institutul Tehnologic din Creta;
- Crearea unui dicționar cu termeni despre Sursele de energie regenerabilă în 4 limbi (franceză, română, greacă, suedeză);
- Vizitarea unei fabrici de lemn din sâmburi de măsline – o sursă de energie regenerabilă;
- Vizitarea unui atelier de olărit – vasele din lut o alternativă ecologică a vaselor din plastic.
- Crearea unui slogan despre obiceiuri de economisire a energiei;
- Vizitarea unei zone cu mori de vânt folosite pentru extragerea apei.
În anul școlar 2019-2020 în cadrul acestui proiect se vor mai desfășura două mobilități, una în luna decembrie 2019 în Suedia și una în luna aprilie 2020 în Franța, mobilități la care vor participa 9 elevi și 4 cadre didactice.
Elevii și profesorii participanți la activitățile din cadrul proiectului au fost deosebit de încântați de această experiență trăită într-un mediu educațional diferit, dar benefic pentru verbalizarea emoțiilor și optimizarea comportamentului celor incluși în grupul-țintă.
Coordonator proiect, Ana Mirabela Ionașcu