Cum Primăria Târgu-Jiu poate oferi ghidaj pentru grupuri doar până la ora 17.00, viceprimarul orașului Târgu-Jiu face destul de des acest serviciu atunci când este solicitat. Jurist și doctorand în istorie, Adrian Tudor reușește să captiveze auditoriul cu eroii de la Podul Jiului sau Brâncuși și operele sale. În această săptămână, 31 de elevi și profesori veniți într-un program Erasmus+ din Franța, Reunion, Italia și Polonia au fost foarte încântați de lecția ”Brâncuși” de la Târgu-Jiu.
În perioada 2018-2020, Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” din Bălești implementează alături de alte școli din Uniunea Europeană un Proiect Erasmus + intitulat :” European Healthy Lifestyle”. Sunt parteneri în proiect: Collège Gabriel Havez / France; Collège Les Deux Canons / France-Reunion; I.C.S G. Di Vittorio / Italy; Szkola Podstawowa /Polonia și Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș”/România.
În perioada 7-11 octombrie 2019 se desfășoară a treia mobilitate din acest proiect în România la Bălești. Cei 31 de oaspeți străini au fost întâmpinați la vizitarea operelor brâncușiene de către viceprimarul Adrian Tudor, un ghid extrem de avizat după cum aveam să aflăm. Vizitatorii au rămas plăcut impresionați de cele aflate despre istoria orașului Târgu-Jiu și operele brâncușiene, un trecut comun dedicat eroilor acestor meleaguri.
După cum am putut afla cu acest prilej, Adrian Tudor face des acestă îndeletnicire benevolă din pasiune pentru trecutul și prezentul acestui oraș. ”Îmi face plăcere să ajut pe cei care doresc cu informații despre tot ce ține de urbea noastră și mai ales de zestrea istorică. Desigur, Primăria Târgu-Jiu oferă aceste servicii la cerere dar seara este mai greu și atunci suplinesc eu această nevoie. Cei care vin la Târgu-Jiu, turiști sau persoane aflate cu alte treburi prin zona noastră, apreciază zestrea istorică de la noi și sunt foarte interesați de anumite lucruri din trecut. Și încă un lucru important, mai ales că vorbim de elevii și profesorii din Programul Erasmus de la Bălești, aceștia sunt cei mai buni ambasadori ai urbei noastre ca să atragem turiști străini.”
Adrian Tudor face această activitate de mult timp și spune că cea mai mare plăcere o are când vede că interlocutorii află informații noi și, mai ales, sunt fascinați de aceste locuri. Viceprimarul municipiului Târgu-Jiu spune că se impune ca urbea de pe Jiu să aibă o strategie bine articulată privind promovarea turistică și să se deschidă mai mult față de cei care vin să viziteze aceste locuri.