Vaccinare împotriva pestei porcine

Loading

Începând de luni, 9 martie 2009, s-a demarat programul de vaccinare a porcilor din gospodăriile populaţiei, împotriva pestei. În Gorj există în jur de 90.000 de porci crescuţi de cetăţeni, aceştia urmând să fie vaccinaţi gratuit de medicii veterinari.

Numai porcii din fermele comerciale vor scăpa nevaccinaţi
Numai porcii din fermele comerciale vor scăpa nevaccinaţi

Vaccinarea împotriva pestei porcine se face numai în gospodăriile populaţiei, după cum a declarat Damo Giovani, director adjunct al Direcţiei Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în fermele comerciale vaccinarea fiind sistată începând cu 1 mai 2008.
În perioada 2003-2005, vaccinarea antipestoasă a fost sistată şi în gospodăriile populaţiei, în Gorj apărând peste 300 de focare de pestă porcină. S-a ajuns, atunci, până la închiderea târgurilor de animale, pentru limitarea fenomenului, care este favorizat de intrarea în contact direct a porcilor bolnavi cu cei sănătoşi. De trei ani încoace, de când s-au reluat vaccinările, în judeţul nostru nu a mai apărut nici un caz de pestă porcină.

Pesta, mortală pentru porci
Pesta este foarte periculoasă pentru porci, aceştia murind în câteva zile de la intrarea în contact cu alte animale bolnave, sau chiar cu furajele atinse de acestea. Boala e atât de contagioasă, încât se poate transmite şi de către om, dacă, de exemplu, a intrat mai întâi în curtea unui porc bolnav, după care, cu aceeaşi încălţăminte, a intrat în curtea unui porc sănătos şi a călcat pe furajele lui. Un alt mod de transmitere a pestei este consumarea de către om a cărnii unui porc bolnav, iar resturile alimentare şi apa de la spălatul cărnii sunt aruncate în lăturile porcului din gospodărie. Dacă omul, care a consumat carnea, nu păţeşte nimic, porcul, care a mâncat resturile, moare.

Semnele bolii
Porcii bolnavi de pestă prezintă febră, conjunctivită, tulburări respiratorii, constipaţie urmată de diaree şi, în ultima fază, tremurături musculare. Cetăţenii care constată că porcii pe care îi deţin în gospodării au semne ale bolii, trebuie să alerteze imediat medicul veterinar. Porcii găsiţi bolnavi sunt sacrificaţi şi arşi, coteţele şi curţile în care au stat trebuie puternic dezinfectate, iar furajele arse şi abia după aceea pot fi introduşi în ele alţi porci sănătoşi. Având în vedere gradul de mortalitate şi modul de transmitere a bolii, interzicerea circulaţiei porcilor este imperios necesară.