Declaraţiile publice din ultimele zile ne arată un USL pe cale să facă implozie, lucru probabil plănuit în laboratoarele Cotroceniului. Discursurile net diferite ale celor doi lideri ai Opoziţiei ne arată că e greu de crezut că ei vor rămâne alături în lupta anti-Băsescu pentru că, dacă memoria nu ne joacă feste, asta i-a unit cu mai bine de un an în urmă. Paradoxal, Puterea nu ar trebui să îşi frece mâinile de o asemenea veste, PSD-ul şi PNL-ul pot face scoruri mai bune separat decât în tandem, cel puţin la locale şi, astfel, nu întăresc nici PDL-ul cu eventualii nemulţumiţi care dezertează.
Dar mai întâi să explicăm ce l-a apucat pe Ponta, acesta a fost informat de peste Ocean că americanii vor lucrurile sigure la Bucureşti până în toamnă deoarece vom fi una din bazele de atac asupra Iranului. Numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu a fost dictată din aceleaşi considerente, un om al americanilor care să garanteze ceva de care preşedintele Băsescu nu oferă suficiente garanţii. Bineînţeles, este o supoziţie dar are suficiente argumente ca să o credem corectă. Anteniştii s-au grăbit să sugereze că Ponta ar fi omul serviciilor sau un trădător în favoarea lui Băsescu, părerea mea este că ar avea doar de pierdut dacă ar fi aşa. Tactica sa îl va duce în toamnă sau în primăvara viitoare la Palatul Victoria, lucru care nu se poate spune despre Crin Antonescu. Deşi politic e corect tot ce face, Crin Antonescu poate fi victima faptului că românilor li se hotărăsc conducătorii în afara ţării.
Şi acum să ne întoarcem la alegerile locale. Chiar dacă nu este recunoscut oficial, USL-ul are o mare problemă cu respectarea protocolului. La Gorj e nebunie în jumătate din judeţ cu toate că Florin Cîrciumaru şi Dian Popescu încearcă să păstreze aparenţele. O revenire a celor două partide la liste proprii ar permite ca şi PSD-ul şi PNL-ul să ia mai multe voturi, implicit mai mulţi consilieri locali şi judeţeni. Singura pierdere ar fi la concurenţa pentru primari dar la cât de vraişte sunt PDL-ul şi UNPR-ul la Gorj nici acest lucru nu va fi un impediment. Am văzut o declaraţie că PDL-ul ţinteşte chiar la mai mulţi primari decât în 2008, poate chiar sunt găsiţi şi oamenii care să facă acest scor, sigla de partid poate deveni o piatră de moară dacă lucrurile nu se îmbunătăţesc. Cei din Negomir vor vota omul Gruescu indiferent de partid dar se vor gândi de două ori pe cine pun ştampila în momentul când el vine de la partidul care le-a tăiat pensiile şi ajutoarele.
Strategia PDL vizează şi racolarea nemulţumiţilor, acolo unde este cazul, de protocolul USL. Cei care pierd locul pe liste în USL au acum deschisă uşa la PDL şi UNPR, dar opţiunea nu va mai fi la fel de atrăgătoare pentru ei dacă PSD şi PNL merg separat. Până şi conservatorii ar trebui luaţi în seamă la Novaci şi Motru. Sondajul care se prefigurează la Cărbuneşti e doar un semn că problemele se înmulţesc în USL, nu se reduc cu actualul protocol. Eventualul „divorţ” să fie doar o strategie a Opoziţiei pentru alegerile locale?