Unirea Principatelor unește cele două  maluri ale Prutului

Loading

În data de 24 ianuarie se împlinesc 164 de ani de la Unirea Principatelor Române. Evenimentul este considerat a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român. Unirea Principatelor Române a avut loc în 24 ianuarie 1859 și reprezintă unirea statelor Moldova și Țara Românească. Așa cum este și firesc, această dată de 24 ianuarie 1859  va rămâne mereu pecetluită în inimile românilor de pretutindeni. În acest an, elevii și cadrele didactice din Strășeni-Republica Moldova și Gorj-România  și-au dat mâna într-un proiect educational international intitulat ”Alexandru Ioan Cuza-fondatorul României Moderne

    Dragostea de neam și țară se trăiește intens pe ambele maluri ale Prutului prin serbarea  celui  care a pus bazele  Statului Național Român și în pofida tuturor obstacolelor, a dat start procesului de modernizare în toate domeniile. Alexandru Ioan Cuza este domnitorul primei Uniri și creatorul României Moderne.

În acest sens, elevii și profesorii din Republica Moldova și România și-au dat mâna într-un proiect educational care se va finaliza chiar în ziua de 24 Ianuarie cu ajutorul suportului digital. Proiectul educațional international  va uni, astfel,  cele doua maluri ale Prutului în cadrul unui Concurs de cultură generală cu participarea elevilor din IPLT Zubrești, raionul Strășeni  alături de semenii lor din județul Gorj.  Evenimentul se  desfășoaăa în cadrul proiectului de parteneriat semnat între Inspectoratul Școlar Județean Gorj și Direcția Generală Educație Strășeni din Republica Moldova.

Pe lângă competiția școlară, profesorii de pe ambele maluri ale Prutului vor avea intervenții online după cum urmează: Prof. dr. Marcela Mrejeru-inspector școlar  general Gorj, Prof. Angelica Necșulea-inspector școlar Istorie, Prof. Cornel Șomîcu-vicepreședinte Societatea de Științe Istorice- filiala Gorj , Prof. Ana Preda Tudor- președinte Societatea de Științe Istorice-filiala Buzău, Prof. Claudiu Mărăcine-Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” Tg-Jiu și Prof. Dănuț Lupulescu-Liceul ”Mihai Viteazul” Bumbești-Jiu. La acest eveniment va participa și  doamna Daniela Vacarciuc, directorul LT ,,Vasile Alexandri”, profesor de istorie cu o trăire și verticalitate românească indubitabilă, formator internațional.

            Vasile Alecsandri, bardul de la Mircești, scria  în poezia ,,Cuza Vodă”  despe ”Domnul Unirii” aceste rânduri:

,, Văzutu-te-am în pace suind scara măririi

Şi-n pace luând calea augusta-a nemuririi,

O! scump amic, domn mare, o! nume cu splendoare

 Sădit pe miriade de libere ogoare!

O clipă apărut-ai în planul veşniciei

Şi veşnice mari fapte lăsat-ai României,

Nălţând din părăsire antica-i demnitate Prin magica Unire şi sacra Libertate”