Unde ne este locul în Uniunea Europeană

Loading

ANDREI-POPETEDupă semnarea Tratatului de aderarea al României la Uniunea Europeană, de la Bruxelles, oficialii europeni se declarau surprinşi de procentul extrem de ridicat, în jur de 70%, al populaţiei din România care declara că doreşte integrarea în structurile europene. Astăzi, aceiaşi oficiali ar fi, probabil, extrem de surprinşi să afle că 70% din cei 70% nu cunoşteau ce înseamnă Uniunea Europeană: impunerea unui deficit bugetar de maximum 3%, sau a unei rate a inflaţiei de sub 10%; cât de stricte sunt rigorile impuse de U.E. în privinţa liberalizării preţurilor, a importurilor şi exporturilor; ce efecte va genera accelerarea procesului de restructurare a economiei, prin valurile de disponibilizări. Niciodată nu e prea târziu…
După două decenii și jumătate de capitalism şi democraţie, în care „statul de drept” impune reguli care știrbesc din drepturile prevăzute în Constitiție, cât suntem de săraci ştim şi singuri, fără să mai arate Uniunea Europeană cu degetul. Slujba, partenerul de viaţă şi locuinţa sunt cele mai importante elemente ale unei vieţi bune pentru români, după cum arată un studiu întocmit de Fundaţia Europeană pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă. Este curios la prima vedere cum ştiu străinii, mai bine decât noi, cu ce probleme ne confruntăm şi de ce avem nevoie.
La capitolul export țara noastră a cunoscut în ultima perioadă un trend ascendent. Unele produse au înregistrat creșteri de-a dreptul spectaculoase: carnea de porc, malțul, merele, perele, chiar și bananele. Da, ați citit bine: România exportă banane. Chiar dacă nu avem plantații de bananieri, aceste fructe sunt importate de țara noastră, apoi vândute în Republica Moldova sau Slovenia.
Cu toate acestea sunt și produse pe care în loc să le exportăm le importăm. Înțelegem că Uniunea Europeană asta e cu dus și întors. România importă de cinci ori mai multă brânză, de exemplu, decât exportă. La același capitol, țara noastră are mai multe contracte în derulare, țițeiul, medicamentele, gazul natural, telefoanele mobile, grâul și articolele din materiale plastice fiind cele mai importate produse din țara noastră.

One Comment on “Unde ne este locul în Uniunea Europeană”

Comments are closed.