Concursul ”Moștenirea Magherilor” a ajuns la ediția a VI-a în 2019

Loading

Concursul Regional de Istorie ”Moștenirea Magherilor” se va desfășura și în acest an în luna mai 2019, ocupând poziția 1180 în CAERI aprobat de MEN pentru 2019. Competiția este organizată în fiecare an de Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești în colaborare cu mai mulți parteneri.

În acest an, Concursul Regional de Istorie ”MOȘTENIREA MAGHERILOR” se va desfășura pe 18 mai 2019. Ediția a VI-a a competiției presupune și în acest an două tipuri de activități cu aceeași temă: Concurs de referate pentru elevi cu participare individuală indirectă; Concurs de cultură generală pentru echipaje, cu participare directă.
Ambele activități au drept scop promovarea ideilor de competiţie şi performanţă a studiului istoriei, stimulând interesul tinerilor cu aptitudini, înclinaţii şi interese deosebite pentru trecutul istoric.
Concursul este organizat de Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Ceauru, Bălești, Gorj în colaborare cu urmașii familiei Magheru(inginerul Vlad Magheru), Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, Filiala Gorj a Societăţii de Ştiinţe Istorice, Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj, Asociația ȘCOALA GORJEANĂ, Fundația Cultural-Științifică ” Gheorghe Magheru”, Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale și Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” Gorj. Se adaugă Asociația Cultural-Istorică ”Dumitru și Maria Pleniceanu”

Concurs pe echipaje

Concursul de istorie se adresează elevilor din clasele V-VIII. Fiecare școală participă cu un echipaj constituit din 3 elevi ai aceluiaşi an de studiu sau din ani de studiu diferiți direct la Concursul de Istorie.

Concursul cuprinde 2 probe: întocmirea unei lucrări din tematica propusă de maximum 10 pagini cu aparat critic, bibliografie şi anexe, prezentată de fiecare echipaj înscris în concurs (prezentare în Power Point ). A doua probă constă în 20 de întrebări grilă (itemi obiectivi şi semiobiectivi) formulate din bibliografia recomandată. Nerespectarea acestor cerinţe duce la descalificare. Tema din acest an este ”Contribuții ale generației pașoptiste la realizarea României Moderne” și este valabilă atât pentru Concursul de referate cât și pentru prima parte a Concursului de Istorie.

Profesorul Cornel Șomîcu, directorul Școlii Gimnaziale ”Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești, ne-a declarat despre această competiție: ”Organizăm această competiție de șase ani și ne bucurăm de o participare din ce în ce mai numeroasă. În acest an am venit cu ceva modificări în sensul că tematica de cercetare pentru elevi să fie mult mai generoasă, practic vorbim de o întreagă epocă și nu doar de o personalitate. Testul de cultură generală se va referi în continuare la cele lăsate în urmă de familia Magheru”. Anul acesta s-au înmulțit și premiile, ne ajută pentru asta Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământ Gorj și Asociația Dumitru și Maria Pleniceanu”

Concursul se desfăşoară la Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” pe data de 18 mai 2019. În prealabil, școlile care doresc să participe la concurs se vor înscrie la adresele de e-mail scoalaceauru@yahoo.com sau somicucornel@yahoo.com.

Se acordă 3 premii și 3 mențiuni la Concurs. Se pot acorda şi premii speciale în funcţie de rezultatele obţinute în cadrul concursului. Toţi elevii participanţi vor primi diplome de participare.