În comuna Bâlteni, sat Moi, cel puțin un cetățean (care a făcut la noi o sesizare anonimă), e nemulțumit de mirosul urât și de mizeria prin care localnicii sunt nevoiți să circule, pe o lungime de câteva sute de metri de trotuar. Asta pentru că, de mai bine de un an, acesta e plin de … căcăreze. Și copiii care merg la grădinița din Moi, aflată chiar pe traiectoria patrupedelor autoare au parte de același tratament, ajungând în clasă cu tălpile pline de fecale, pe marginea Drumului European 79 fiind riscant să circule, din cauza traficului intens.
Inițial, am stat un pic să gândim dacă e cazul să mergem pe urma acestui subiect, mai ales că cetățeanul care a făcut sesizarea nu a vrut să-și dezvăluie identitatea, temându-se, probabil, de scandaluri cu vecinii. Am mers, totuși, la fața locului și am constata că omul nu exagera deloc. Am găsit sute de metri de trotuar și chiar zona verde din garduri până în marginea șanțurilor pline de fecale ce împrăștiau un miros foarte urâr. O femeie care circula pe trotuar cu copilul de mână ne-a declarat că de anul trecut e așa și nu ia nimeni nici o măsură. Altă femeie, care a ieșit la poartă, a spus că ea nu e deranjată de situație, pentru că trebuie să treacă și animalele pe undeva, iar ea strânge singură mizeria și asta e. Numai că trotuarul din dreptul casei ei nu era cu nimic mai curat decât restul.
Am plecat pe urmele de căcăreze și am ajuns, cum era și normal, la făptașe. Este vorba despre 48 de capre ce aparțin unei familii pe nume Orfescu, tot din satul Moi, care fac de două ori pe zi traseul, dus-întors. Proprietarii spun că nu au altă soluție, pentru că trebuie să ajungă cu caprele în pădure, iar curtea lor este scurtă, nu are ieșire prin capăt, așa că singurul traseu posibil este trotuarul cu pricina. De asemenea, spun că vecinii n-au ce să le facă, pentru că au mai fost reclamați la primărie și nu au pățit nimic.
Primarul comunei Bâlteni, Gheorghe Păsărin, a declarat că nu cunoaște situația de la Moi, (deși este pe drumul European ce traversează centrul localității), dar că va lua măsuri: „Cetățeanul care a făcut sesizare la dumneavoastră trebuie să vină la primărie, iar noi vom lua măsuri cu proprietarul caprelor. Ori își caută alt traseu, ori curăță după capre. Noi nu putem da amenzi, ci Garda de Mediu, dar, oricum, nu va rămâne așa.”
Ce putem noi spune e că primarul ar fi trebuit să cunoască această situație care trenează de mai bine de un an. Dacă, totuși, n-a cunoscut-o și a fost sesizat de presă, nu trebuie să mai aștepte ca cetățeanul nemulțumit să facă sesizare în nume propriu. Cu siguranță și caprele trebuie să aibă pe unde să treacă, dar Uniunea Europeană, dacă nu legea bunului simț, ne indică să nu creăm disconfort comunității în care trăim. Așa că, ori proprietarul caprelor e determinat să meargă cu măturica pe urma lor, ceea ce e extrem de greu la câte sunt, ori administrația publică locală plătește oameni să facă curățenie, fiind vorba despre domeniul public.
Până una alta, putem spune că au învins caprele, totuarul e al lor, iar oamenii care se încumetă să-l calce n-au decât să suporte consecințele.