Au trecut și alegerile parlamentare, un eșec din punct de vedere al participării cetățenilor la vot. Au votat circa o treime dintre români iar cei mai mulți au votat PSD-ul sau partidele care nu au făcut pragul parlamentar. Noua coaliție guvernamentală are o legitimitate atât de scăzută încât cu greu va putea beneficia de suportul popular pentru reformele anunțate și necesare. Dacă reprezentanții PNL-USRPLUS și UDMR și-au făcut o socoteală pe patru ani de guvernare indiferent de ce vor face acolo se înșeală amarnic, cel mai probabil vom avea alegeri anticipate în 2022 sau 2023. Românii s-ar putea să constate rapid că ”pe afară e vopsit gardul,,,”
Ca la orice început de guvernare trebuie să fim optimiști deși este clar că vorbim despre cel mai slab suport popular pentru un Guvern de la Revoluție încoace. Criza sanitară nu și-a spus ulimul cuvânt iar cea economică abia acum își arată colții. Dacă nu suntem atenți, va urma o uriașă criză socială de care suntem mai aproape ca niciodată. Un exemplu este edificator, cu un șomaj în creștere în privat și cu o ajustare a personalului bugetar care tot acolo duce și fără fondurile europene care ar putea veni peste un an dacă avem și proiecte, vorbim de scenariul groazei. Deocamdată, lucrurile sunt la început și pot fi ajustate din mers deși avem deja două probleme majore: președintele Iohannis și-a pierdut dreptul de a fi arbitrul/mediatorul vieții politice prin atitudinile din ultimele luni; guvernările de coaliție nu merg în România când avem mai multe ”săbii într-o teacă”, în cazul nostru concurența PNL-USRPLUS.
PNL și USRPLUS ar trebui să fie mai moderate când vorbesc despre ideile lor de guvernare care ”au fost validate pri vot”, pentru că exact asta nu s-a întâmplat. Dacă vorbim de desființarea Secției Speciale de investigare a magistraților sau de Fără Penali În Funcții Publice avem o mare problemă, Justiția protejază Dreapta și am putut vedea asta în cazul președintelui Iohannis și a caselor sale dar și în cazul Dan Barna, unde dacă era un pesedist ar fi fost după gratii până acum. Pot fi o prioritate reașezarea sistemului de pensii pe principiul contributivității, Fondul Național pentru marea infrastructură din Sănătate sau reforma electorală, dar asta după ce ieșim din criza sanitară și din celelalte probleme pe care tot politicienii le-au provocat.
Electoral vorbind acum, PSD-ul va câștiga puncte serioase în Opoziție mai ales datorită inabilității președintelui Klaus Iohannis de a rămâne în haina prezidențială. AUR va marca puncte serioase pe fondul faptului că UDMR-ul e la guvernare. Așa că lucrurile sunt în evoluție și rămâne să vedem dacă e bine pentru România sau ne-am întors în zodiac Pesimistului/Optimistului: ”Mai rău de așa nu se poate…”.