În perioada ianuarie – noiembrie 2014, Asociația Tinerilor Olteni Solidari din Săcelu- Gorj, în parteneriat cu Narodno Citaliste „Nadejda 1871” din Oreahovo- Bulgaria, a implementat proiectul “Redescoperim copilăria”, finanțat de Comisia Europeană prin programul Tineret în acţiune , Acţiunea 1 – Tineri pentru Europa, Sub-Acţiunea 1.1 – Schimburi de Tineri.
Proiectul și-a propus să abiliteze un grup de 24 de tineri români și bulgari pentru a conserva, valoriza și promova jocurile tradiționale ale copilăriei ca instrument de dezvoltare a tinerei generații, la nivelul a două regiuni din două țări vecine – Gorj (România) și Vratsa (Bulgaria).
Ideea proiectului s-a născut din identificarea unei situaţii similare în comunităţile rurale şi urbane – tendinţa copiilor şi tinerilor de a petrece tot mai mult timp în fata computerului şi televizorului, ducând la scăderea capacităţii de socializare, de comunicare directă şi la o percepţie distorsionată a realităţii, tinerii izolând-se de fapt într-o lume virtuală. Proiectul a readus in atenţia tinerilor, copiilor, dar şi a profesorilor si adulţilor potenţialul extraordinar pe care jocurile tradiţionale ale copilăriei îl au în procesul de învățare.
Ca şi copiii, jocurile s-au schimbat, dar atâta timp cât ele îşi păstrează rolul lor esenţial, acela de a te face să vezi viaţa într-un mod optimist, de a te ajuta să treci peste momentele dificile cu un zâmbet, de a-ţi insufla credinţa că totul este posibil şi că tu poţi face totul să fie posibil, ar fi bine ca ele să facă parte din viaţa noastră a tuturor. Te poţi juca şi la 5 şi la 15 şi la 30 şi la 50 de ani, nu există o vârstă a jocurilor, ne conştientizăm vârsta doar atunci când uităm să ne jucăm.
Tradițiile jocurilor copilăriei din România și Bulgaria includ mai multe tipuri de jocuri, care variază din punct de vedere al complexității si eforturilor fizice si intelectuale pe care le presupun; unele vin din istorie, inspirate de evenimentele grele prin care au trecut cele două popoare – cotropiri, răpiri de oameni și bunuri, abuzuri; altele sunt pur şi simplu o modalitate de pregătire pentru viață, de dezvoltare fizică și a abilităților și îndemânării.
În Oltenia și în Vratsa există o adevarată comoară de tradiții, inclusiv de jocuri ale copilăriei cu puternice trăsături specific comunității locale și cu un mare potențial de dezvoltare și de interes pentru copii și tineri, în prezent, din păcate, pe cale să fie uitate.
Activitatea de schimb din proiect a avut loc la Săcelu, în luna iulie. Cei 24 de tineri au explorat și exersat jocurile copilăriei din regiunile participante pentru a fi selectate mai multe dintre cele ce oferă un potențial ridicat de dezvoltare a practicanților și atractivitate pentru copiii de azi.
Rezultatul final al activității a fost o broşură care propune câteva jocuri tradiționale care pot fi jucate de la grădiniță până la clasele mari, în sala de clasă și afară, fără a fi nevoie de instrumente sau echipamente. În etapa de diseminare, în școli şi grădinițe din România și Bulgaria, tinerii au realizat activități cu copiii şi dezbateri cu cadrele didactice, pentru a-i motiva să utilizeze aceste jocuri în mod curent. Implicându-i pe copii zilnic în jocuri care presupun mișcare, atenție, spirit de orientare, ei vor căpăta deprinderea de a se juca, de a se mișca şi vor fi mai integrați în lumea reală!