Vocea dascălilor gorjeni auzită de oficialii MECS

Sorin Câmpeanu, ministrul Educației și Cercetării Științifice, a efectuat săptămâna trecută o vizită în județul Gorj. Oficialul MECS a fost însoțit de secretarii de stat, Vasile Şalaru şi Emil Albotă, subsecretarul de stat, Liliana Preoteasa, şi senatorul de Gorj, Mihnea Costoiu. Programul a inclus o întâlnire cu directorii unităților de învățământ, inspectori școlari și reprezentanți ai Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământ Gorj.

Ministrul Educației a anunțat la Târgu-Jiu multe vești bune pentru profesori
Ministrul Educației a anunțat la Târgu-Jiu multe vești bune pentru profesori

Întâlnirea ministrului Sorin Câmpeanu cu directorii unităţilor de învăţământ preuniversitar, sindicaliştii din educaţie şi inspectorii şcolari s-a desfăşurat la Colegiul Naţional “Spiru Haret” Târgu-Jiu, locație unde s-a organizat și o conferinţă de presă în care reprezentantul MECS a prezentat concluziile discuţiilor purtate cu aceştia.
Sorin Câmpeanu a declarat: “Am identificat o serie de probleme comune, după cum am descoperit din aceste discuţii şi o serie de probleme specifice. (…) Sunt probleme care au reuşit să fie soluţionate, după cum sunt probleme care au fost ridicate de către colegii din judeţul Gorj şi asupra cărora am căzut de comun acord că este necesară o intervenţie rapidă. Aş vrea să menţionez necesitatea unei metodologii de calcul a costului standard per elev care să ţină seama de specificitatea fiecărui judeţ în parte (şi judeţul Gorj are un nivel crescut de specificitate), care să ţină seama, de asemenea, de specificitatea domeniului şi care în ultimă instanţă să realizeze o repartiţie mai echitabilă a resurselor alocate sistemului de învăţământ preuniversitar. S-a ridicat, de asemenea, ca la fiecare întâlnire de altfel, necesitatea şi aşteptarea sistemului pentru o nouă Lege a Educaţiei, fie într-o formă care să reunească prevederile învăţământului preuniversitar şi al învăţământului universitar, la care să se adauge prevederi specifice statutului cadrelor didactice, pentru că actuala lege, ni s-a semnalat insistent şi ştim şi noi acest lucru, este oarecum deficitară în ceea ce priveşte aceste prevederi referitoare la statutul cadrelor didactice. Un alt element pus în discuţie a fost necesitatea accentuării ritmului de revizuire a curriculei, în sensul simplificării ei şi de transparentizare a acestui proces prin consolidarea şi promovarea componenţei colectivelor care lucrează la revizuirea curriculei la nivelul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, instituţie aflată în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice”.

În interesul școlii

Constantin Huică, liderul USLI Gorj, a prezentat o serie de probleme ministrului Educației
Constantin Huică, liderul USLI Gorj, a prezentat o serie de probleme ministrului Educației

„În urma întâlnirii pe care am avut-o, am considerat normal interesul colegilor profesori şi al sindicatelor pentru plata sentinţelor, anticipată pentru anul 2016, deoarece în 2014 au fost achitate sentinţele judecătoreşti pe Legea 221. La nivelul judeţului Gorj a însemnat un efort de 12,5 milioane de euro, sume care au ajuns la colegii din învăţământul preuniversitar din judeţ. Până la finalul lunii martie vor fi plătite în avans primele două tranşe din sentinţe pe anul 2016”, a spus Sorin Cîmpeanu la întâlnirea cu ziariștii gorjeni. Ministrul Educaţiei a adus noutăți la Gorj, în premieră pentru toată țara, pentru personalul nedidactic din învăţământ, anunţând creşteri salariale în cel de-al doilea semestrul al anului. “Am putut să le dau colegilor din judeţul Gorj, în premieră, vestea că la nivelul Guvernului României s-a reuşit identificarea soluţiei prin care personalul nedidactic să poată primi în semestrul II al anului 2015 o creştere salarială de 12%. Asta înseamnă că 60.000 de persoane încadrate ca şi personal nedidactic în sistemul de educaţie vor primi această creştere de 12% la salariu, care înseamnă un efort de 46 de milioane de lei la nivelul semestrului II din anul 2015”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.
Concluzii ale vizitei

Ion Ișfan, inspectorul școlar general al județului Gorj, a declarat ca și concluzie a vizitei ministrului Educației în județul Gorj: ”Domnul ministru a vizitat județul nostru și s-a întâlnit cu personalul de decizie pentru a lua pulsul cu tot ce se întâmplă în sistemul educațional. Printre multele vești bune pe care ni le-a adus, remarc că alături de cele 19 microbuze şcolare care au fost livrate din primul lot de 500 de microbuze şcolare, vor veni în curând la Gorj alte 18 microbuze şcolare din cel de-al doilea lot de 465 de microbuze şcolare, care vor fi livrate până la jumătatea lunii martie”. O reacție pozitivă despre vizită a avut și Constantin Huică, președintele USLI Gorj: ”Atât miercuri la București cât și joi la Târgu-Jiu l-am întâlnit pe domnul ministru Sorin Câmpeanu și mărturisesc că este un partener viabil de discuție și, mai important, domnia sa este hotărât să găsească soluții la multe din doalențele noastre. Desigur, rămân încă multe probleme de rezolvat, dar credem că există voință politică.”