Sute de elevi din Gorj la manifestările de reconstituire a Bătăliei de la Podul Jiului

Loading

Potrivit unei tradiții începute cu mai mulți ani în urmă, , în fiecare an, în luna octombrie, se  rememorează  un eveniment istoric major, ce a avut loc în timpul Primului Război Mondial: ”Luptele de la Podul Jiului”- 14 octombrie 1916.  În acest an manifestările au adus la Podul Jiului foarte mulți elevi, un proiect educațional inițiat de Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” și Inspectoratul Școlar Județean Gorj și intitulat „Gorjul în timpul primului război mondial – Reconstituirea bătăliei de la podul Jiului”.

Cu 107 ani în urmă, gorjenii au scris o pagină de istorie nemuritoare,  un moment de eroism unic. La 14 octombrie 1916, populația civilă a orașului, sprijinită ulterior de trupele române, a respins o puternică ofensivă germană.

Importanţa Luptei de la Podul Jiului a fost remarcată  de către mareşalul Berthelot, șeful Misiunii Militare Franceze în România, ca fiind un moment unic în istoria Primului Război Mondial. Mareşalul Henri Berthelot spunea în 1918 că lupta de la Podul Jiului a avut o contribuţie majoră la victoriile ulterioare ale armatei: „Victoria română de la Mărăşti şi Mărăşeşti n-a fost decât rezultanta apărării oraşului Târgu-Jiu, la Podul de la marginea Grădinii, rezistenţă care a îngrădit armatei germane posibilitatea de a tăia retragerea armatei române

Astfel, de  câțiva ani, manifestările de la Podul Jiului atrag foarte mulți participanți. În acest an, Consiliul Județean Gorj împreună cu Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” și Inspectoratul Școlar Județean Gorj, în calitate de organizatori principali, au organizat o nouă  reconstituire istorico-militară al acelui eveniment eroic  în Parcul Central din Municipiul Târgu Jiu – Podul dinspre Insulița Jiului.

Atmosfera de luptă (armata română, armata germană, armata austro-ungară) a fost redată de cei 50 de participanți îmbrăcați în uniforme militare de epocă de la Asociația ”Tradiții Ostășești”- București, Asociația  Culturală ” Astra Dobrogeană” Constanța, Asociația ”Edlweiss ost”- București, ” Asociația 6 Dorobanți” – București. Moderarea reconstituirii ”Luptelor de la Podul Jiului”  a fost  susținută de Costin Scurtu, istoric  la  Muzeul Militar din Constanța.

Peste 200 de elevi participanți

Potrivit inspectorului școlar general al județului Gorj, prof. dr. Marcela Mrejeru, peste 200 de elevi și circa 20 de cadre didactice s-au implicat în Proiectul Educațional ” intitulat „Gorjul în timpul primului război mondial – Reconstituirea bătăliei de la Podul Jiului”. Școlile implicate au fost: Școala Gimnazială Nr 1 Motru, Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești, Școala Gimnazială Dragotești, Școala Gimnazială Stănești, Colegiul Național “Ecaterina Teodoriu” Târgu-Jiu, Liceul de Arte Târgu-Jiu, Liceul Teoretic Novaci, Colegiul Național “Tudor Vladimirescu”Târgu-Jiu, Școală Gimnazială ,, Ecaterina Teodoroiu ”  Târgu-Jiu ș.a.

Inițiatorul proiectului, prof. Angelica Necșulea-inspector școlar de specialitate, ne-a declarat cu acest prilej:  ”Ne dorim ca proiectul „Gorjul ȋn timpul Primului Rǎzboi Mondial – Reconstituirea bătăliei de la Podul Jiului”, să fie o piatră de temelie ce va fi pusă la baza spiritualităţii româneşti, acum în această epocă în care tinerii se depărtează de valorile lăsate de înaintaşii noştri. Pentru formarea lor, copiii au nevoie să se conecteze la izvoarele inepuizabile ale rădăcinilor noastre: cultură, tradiţii, obiceiuri.

Cultivarea respectului pentru valorile poporului nostru revine şcolii, cadrelor didactice, preoţilor, oamenilor de cultură, tuturor celor care nu au uitat că sunt români. Rolul nostru, al dascălilor, este acela de a cerceta şi de a pune în valoare toate aceste valori care se leagă de sufletul românului, de existenţa noastră ca popor, ca naţiune, dar şi de a trezi şi cultiva sentimentul de apartenenţă la acest pământ şi la acest neam, într-un cuvânt patriotismul.”

S-au implicat  direct în coordonarea elevilor veniți la manifestări următoarele cadre didactice:Mrejeru Marcela, Necșulea Angelica, Raț Jana Daniela, Pasare Laura, Bîrnoiu Maria, Negrea Gabriela, Sandu Gabriela, Țicu Alina, Hohoi Narcisa, Șomîcu Cornel, Sarcină Gabriel, Iorga Vasilcan Elena, Mărăcine Claudiu, Raț Florin Adrian, Cilibiu Maria, Drăgănescu Crina-Adriana, Firescu Albinel, Păunescu Ovidiu, Cojocaru Constantin, Mîrșu Ramona, Băloi Bianca, Măruță Andreea ș.a.

One Comment on “Sute de elevi din Gorj la manifestările de reconstituire a Bătăliei de la Podul Jiului”

  1. Mare scofală! Mă mir când a avut timp șefa de la IȘJ timp,nu eră ocupată cu demiteri pe criterii politice și nu făcea angajări pe șpăgi?

Comments are closed.