Suntem la câteva zile de ziua alegerilor locale, eveniment care în acest an nu are suspansul de alte dăţi. Cunoaştem câştigătorii, adică reprezentanţii USL, dar ştim şi învinşii adică PDL şi UNPR. De aici încolo e loc de multe supoziţii, cu alte cuvinte aşteptăm să vedem dacă PP-DD-ul înseamnă şi altceva decât o televiziune de apartament. În rest, alegerile au constituit o risipă nejustificată de fonduri, celelalte forţe angrenate în scrutinul electoral putând să fie cel mult pata de culoare.
Dacă la Gorj USL-ul va avea probleme, şi va avea în câteva localităţi, rezultatele de acolo nu vor influenţa configuraţia politică finală. În acele localităţi însă problemele au fost în interiorul USL, după tipicul subminăm primarul liberal cu un candidat independent sau cu unul de pe listele unui partid mic, la fel şi cu primarul pesedist unde ceilalţi avem sprijinul „rudelor” de la Consiliul Judeţean Gorj, să zicem. Că avem dreptate şi că lucrurile nu merg chiar foarte bine în alianţă ne-o demonstrează faptul că liderii USL nu merg de mână în aceste localităţi. E primul pas spre viitorul divorţ dacă ar fi să credem ce spune presa centrală sau dorinţa PDL.
De departe, la Gorj PSD-ul îşi va tăia partea leului după o tradiţie înstăpânită de ceva vreme. Ion Călinoiu la Consiliul Judeţean sau Florin Cârciumaru la Primăria Târgu-Jiu nu pot fi bătuţi în acest an cum nu s-a întâmplat la ultimele scrutinuri. De aici încolo, chiar dacă există o luptă electorală, nu vor exista probleme pentru Ciocea la Bustuchin, Moşoiu la Drăguţeşti, Paicu la Băleşti, Câmpeanu la Runcu, Drumen la Arcani, Filip la Rovinari, Gruescu la Negomir şi exemplele ar putea continua. Sunt localităţi unde rezultatele pot fi surprinzătoare, la Leleşti, Bumbeşti-Jiu, Peştişani şi am putea continua şi aici enumerarea. Surprizele nu vor fi atât de mari şi de multe ca altădată deoarece legea dă o şansă în plus primarilor în funcţie dar cine crede că ele vor lipsi se înşeală amarnic.
Mai întâi trebuie să subliniem că a fost o campanie electorală mai săracă ca altădată cu mult prea mulţi bani publici în joc, dar poate se sesizează autorităţile competente. Poate că lucrul cel mai important care ne lipseşte este suspansul. Am întâlnit şi cetăţeni din localităţi cu primari USL care cel puţin declarativ vor schimbarea că primarii respectivi nu au făcut nimic, şi credem că nu se înşeală, dar a vrea un primar tot în Opoziţie este ori prostie clară ori sado-masochism! De aceea nici nu cred în schimbări majore, adică în surprize.
A merge însă generalizat pe mâna USL-ului este la fel de păgubos, în alegerile locale ar trebui să conteze doar omul, nu partidul. E adevărat că primarul are nevoie de sprijin la Consiliul Judeţean şi Guvern, dar trebuie să arate şi el a gospodar. Iar unii nu au făcut decât să îşi angajeze rudele şi să pozeze în oameni muncitori, rezultatele fiind aşteptate probabil în mandatul viitor. Adică niciodată!