Fiecare localitate gorjeană are bani insuficienți pentru necesitățile comunității, autoritățile locale fiind nevoite să găsească soluții. Care este situația la Stejari ne-a spus Ștefan Lupu, primarul comunei, într-un interviu acordat în exclusivitate.
Reporter: Ce investiții aveți în program pe acest an și ce planuri de viitor aveți, pentru anii următori?
Ștefan Lupu: Prin bugetul aprobat pentru anul 2015 am prevăzut diferite sume pentru investițiile pe care le aveam în implementare, pe programele: local, guvernamental și european, dar sumele au fost mici, atât cât a permis bugetul nostru, având speranța și promisiunea că, la rectificările din vară, în această lună iulie, vom primi și diferența pentru cofinanțări și chiar pentru susținerea unor proiecte locale.
R: Ce investiții aveți în implementare?
Ș.L.: Pentru canalizare am alocat în jur de 30.000 lei, pentru că partea cea mai mare de cofinanțare pentru canalizare am asigurat-o în 2014. Valoarea proiectului este de 4.400.000 lei, din care cofinanțarea locală este de 208.000, de la Bugetul de Stat, iar sumele sunt eșalonate pe trei ani. Anul trecut am cheltuit pentru proiectare și procedura de achiziție a contractării lucrărilor, iar anul acesta trebuie să asigurăm partea de diriginte de șantier și o mică sumă din proiect. Restul am solicitat de la Bugetul de Stat, o sumă de peste 1.200.000, mai puțin de o treime din valoarea proiectului, dar prin contractul de finanțare ni s-au asigurat sume foarte mici, atât pentru canalizare cât și pentru modernizare drumuri.
R: În ce stadiu sunteți acum cu drumurile?
Ș.L.: Pentru modernizare drumuri, în Programul Național de Dezvoltare Locală, am realizat lucrarea în procent de 25%, anul trecut asigurând o plată de 700.000 lei, din care, de la Bugetul Local, circa 130.000 lei, iar anul acesta solicitasem o sumă de 1.350.000 lei pentru partea de execuție eșalonată în acest an. Din păcate, prin contractul de finanțare, inițial, mi-a venit o sumă foarte mică, 18.000 lei, sugerându-mi-se că, totuși, se va suplimenta la rectificarea de după 28 iulie, după ce se va vedea cum merge economia și colectările.
R: Revenind la canalizare, aceasta va deservi toate satele?
Ș.L.: Nu, din cauza reliefului suntem nevoiți să realizăm trei sisteme de canalizare în comuna Stejari, iar cea despre care vorbim este proiectată numai pentru satul de centru, Stejari. După ce aceasta va fi realizată, luăm în calcul celelalte două sisteme de canalizare. Nu putem face nimic până atunci, pentru că documentația pe care am face-o acum nu ar mai fi valabilă peste câțiva ani.
R: Cum stați cu rețeau de apă în Stejari, aveți în toată comuna?
Ș.L.: Rețeaua de apă este în toată comuna, dar nu în toate satele. Sunt anumite sate pe înălțimi și cătune laterale, care nu au rețea de distribuție. De asemenea, sistemul nu are decât trei puțuri, unul de cercetare la o adâncime mai mică, ce are un debit mult mai mic și două puțuri principale la 330 de m, care au debite mai mari, ar putea să asigure necesarul de apă potabilă, dar, întrucât oamenii consumă apa și în alte scopuri, adică pentreu udatul grădinilor, indiferent câte controale facem, apa nu e suficientă.
R: Ați pus apometre, adică măcar să plătească?
Ș.L.: Atâta timp cât plătesc 2 lei pe mc, adică 2 lei o mie de litri, își permit, decât să lase culturile să se usuce. Acesta e prețul, pentru că e sistem prin cădere și costurile sunt mici.
R.: V-ați gândit, totuși să găsiți o soluție, să-i lăsați să consume, dacă tot plătesc?
Ș.L.: Pentru asta mai trebuie săpate cel puțin încă două puțuri, pentru a suplimenta debitul atât pentru consumul excesiv cât și pentru faptul că avem cereri de branșare, deci consumul va crește.
R.: Cum stați cu accesarea fondurilor europene?
Ș.L.: Suntem în Programul Național de Dezvoltare Locală cu două proiecte. De asemenea, s-a declanșat Programul Național de Dezvoltare Rurală, cu fonduri europene. Aici ar fi o șansă, dar în acest program trebuie apă canal, dar abia acum a apărut ghidul solicitantului. Ar fi o oportunitate, în acest caz.