Starea de normalitate

Loading

Recentul bilanț triumfalist și, după dovezile din mass-media, cu greșeli matematice, al DNA a marcat o premieră, nici un reprezentant SRI nu a participat la festivitate. Un lucru normal menit să sublinieze că între cele două instituții nu există decât legăturile permise de lege și, în același timp, că scandalul protocolului/protocoalelor dintre SRI și DNA este unul fals, menit să slăbească una din instituțiile fundamentale în securitatea națională.

De fapt,  a apărut în presă și poziția Serviciului Român de Informații în acest scandal, această instituție nu are nici un protocol cu DNA iar protocoalele cu alte instituții ale statului sunt ”perfect legale”, după expresia purtătorului de cuvânt Ovidiu Marincea. Am mai aflat că multe din protocoale au fost anulate după decizia Curții  Constituționale din martie 2016, de atunci SRI ”nu mai pune în aplicare nimic în afară de mandatele de siguranță națională”.

În pofida celor apărute în spațiul public, subiect pe seama cărui s-au inflamat și asociațiile de magistrați dar și presa, SRI a confirmat prin vocea purtătorului de cuvânt că ofițerii de informații nu au făcut  muncă de cercetare penală, nu au interogat și nu au scris probatorii. Practic, ofițerii respectivi dau informații și până anul trecut puneau în executare mandatele de supraveghere operativă și cele de supraveghere tehnică. Bineînțeles, avem altă stare de lucruri la mandatele de siguranță națională. Ar fi poate de discutat de ce aceste informații tranșante din partea SRI s-au lăsat atât de mult așteptate, comunicarea din partea șefilor DNA și Parchetului General având mai degrabă darul de a pune ”gaz peste foc” pe acest subiect. Aproape toate comunicările lui Augustin Lazăr-procuror general și Laura Codruța Kovesi-procuror șef  DNA, instituții unde purtătorul de cuvânt nu prea există, sunt contestate, răstălmăcite sau ignorate, oricum nu își ating scopul.

Chiar dacă împărțim presa în ”manipulatoare” și ”aservită”, subiectul ”protocoalelor” a fost unul foarte serios. Ne aducem aminte că  Asociaţia Magistraţilor din România şi Uniunea Naţională a Judecătorilor din România au trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis în care i-au cerut să facă, în calitate de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, demersuri pentru declasificarea hotărârilor CSAT prin care s-au semnat protocoale între serviciile de informaţii şi Parchet, formându-se “echipe mixte, cu reprezentanţi ai organelor de urmărire penală, în scopul contracarării riscurilor derivate din derularea unor activităţi cu caracter infracţional”.

Concluzia celor întâmplate în ultimele zile este una de normalitate, ofițerii de informații au treaba lor așa cum și procurorii și judecătorii au o misiune foarte clară. Tendința de a încălca legea, de a trece peste o linie imaginară care delimitează aceste activități, poate pune în pericol chiar instituția, indiferent care ar fi aceasta. De aceea trebuie salutată starea de normalitate pentru că în România este atât de rară!