Societatea de Științe Istorice din România are o nouă conducere

La sfârșitul acestei săptămâni a avut loc la București Conferința Națională a Societății de Științe Istorice din România (SȘIR). La această conferință au fost prezenți peste 50 de delegați din cele peste 30 de filiale ale SȘIR. Organizația are un nou președinte în persoana prof. univ. dr. Alexandru Barnea de la Universitatea din București. Prof. dr. Dorina Nichifor, unul din delegații Gorjului la acest eveniment, a fost aleasă ca vicepreședinte al acestui for național al istoricilor din România.

Societatea de Științe Istorice din România (SȘIR) este o asociație profesională obștească, apolitică și independentă, al cărei scop este să stimuleze cercetarea științifică și didactică, să-și antreneze membrii în cercetarea istoriei locale, naționale și universale, să militeze pentru o atitudine corectă față de trecutul istoric și față de rolul acestei discipline în școală. Organizația se adresează profesorilor de istorie, cercetătorilor, studenților și elevilor, și oricărei persoane interesate în domeniul științelor istorice. În acest an, SȘIR aniversează 70 de ani de existență, fiind cea mai cunoscută și reprezentativă organizație a istoricilor români cu 36 de filiale în țară.

O organizație reprezentativă

Desfășurată la Universitatea București la acest sfârșit de săptămână, Conferința Națională a SȘIR a adunat în amfiteatrul ”Nicolae Iorga” al Facultății de Istorie din București delegați din toată țara dar și invitați de seamă. Astfel, în deschiderea conferinței au luat cuvântul pentru a adresa mesaje: prof. univ. dr.  Ioan Opriș, prodecan al Facultății de Istorie (Universitatea din București),  academician Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și  Dorin Matei, redactor șef al revistei „Magazin istoric”.

A urmat prezentarea Raportului Biroului Național Executiv al SȘIR cu privire la mandatul 2015-2019 de către domnul profesor universitar  Bogdan Murgescu, președintele SȘIR între 2011-2019. Toți cei prezenți au audiat și  Raportul Comisiei de Cenzori a SȘIR cu privire la activitatea financiară din aceeași perioadă, prezentare făcută de  Ana Manea, membru în Comisia de Cenzori.

După prezentarea celor două rapoarte s-a trecut la dezbaterea și votarea propunerilor de modificare a Statutului SȘIR, urmate de alegerile pentru noua conducere a SȘIR. Domnul profesor Bogdan Murgescu va rămâne în conducerea SȘIR în postura de președinte de onoare, statutul nu permite mai mult de două mandate la conducerea executivă a acestei structuri.

Conducerea SȘIR a postat pe site-ul propriu un mesaj pe care îl reproducem în totalitate:  ”În primul rând, adresăm mulțumiri tuturor participanților din țară care și-au rezervat din timpul lor și au făcut eforturi pentru a lua parte la Conferința Națională a SȘIR. Am apreciat și modul în care s-au implicat în dezbaterile privitoare la modificarea Statutului SȘIR. Prezența în număr mare și implicarea tuturor constituie premise solide pentru o activitate și mai bună pe viitor a SȘIR.

În al doilea rând, se cuvine să mulțumim domnului profesor Bogdan Murgescu pentru modul în care a condus SȘIR în calitate de președinte timp de două mandate, care fără îndoială că vor rămâne de referință în istoria SȘIR. Timpul, munca și energia depuse în activitatea din SȘIR de domnul profesor Murgescu au influențat pozitiv și pe ceilalți membri ai conducerii SȘIR, dar și în teritoriu, pe membrii filialelor. De asemenea, mulțumiri și echipei dumnealui.

În al treilea rând, felicitări noii conduceri a SȘIR care a fost aleasă cu ocazia acestei Conferințe Naționale, și în special domnului profesor Alexandru Barnea, noul președinte al Societății de Științe Istorice din România.”

Conducere nouă a SSIR

În urma alegerilor din cadrul SȘIR a rezultat o conducere nouă din care amintim: președinte- prof. univ. dr. Alexandru Barnea-Universitatea București; prim-vicepreședinte- prof. univ. dr. Carol Căpiță-Universitatea București; Secretar General al Societății de Științe Istorice din România-prof. dr. Bogdan Teodorescu; Secretar Trezorier al Societății de Științe Istorice din România-prof. dr. Angela Mihaela Bălan: Vicepreședinți ai Societății de Științe Istorice din România: conf. univ. dr. Andrei Florin Sora; prof. dr. Dumitru Traian Tomoni; prof. dr. Dorin Stănescu; prof. dr. Dorina Nichifor. Tot din  Biroul Național Executiv al Societății de Științe Istorice din România vor face parte ca membri: Valentin Maier; Mariana-Ioana Sechereș; Sebastian-Dragoș Bunghez; Iulia-Cristina Bulacu; Paul Dominte; Gabriel Stan și Maria-Cristina Ilincuța. Reprezentanții Gorjului în Consiliul Național al SȘIR pentru intervalul 2019-2023 sunt: prof. dr. Gheorghe Nichifor-președintele SȘIR Gorj, prof. drd. Cornel Șomîcu-vicepreședinte SȘIR Gorj și prof. Elvis Istudorescu-secretar general SȘIR Gorj.

Dorina Nichifor, vicepreședinte SȘIR

Alegerile din cadrul SȘIR au consemnat alegerea în funcția  de vicepreședinte al Societății de Științe Istorice din România a reprezentantului filialei Gorj, doamna prof. dr. Dorina Nichifor. Este vorba de o recunoaștere a muncii depuse ca cercetător și membru în conducerea SȘIR de mulți ani. Una din sarcinile avute de domnia sa în precedentul mandat a fost să contribuie la schimbările din Statutul SȘIR, lucru ce s-a întâmplat și votat la Conferința Națională.