În ultimii ani ne-am obişnuit să auzim că România are un parteneriat strategic cu SUA, că suntem un aliat de primă mână a ”unchiului Sam”. Că lucrurile nu stau chiar aşa o putem vedea în viaţa de zi cu zi, mai exact românii au căpătat doar dreptul de a muri pe diverse fronturi în numele parteneriatului strategic, altfel ni se menţin vizele iar preşedintele nostru îl poate vedea pe al lor doar la televizor. Administraţia americană pare tot mai jenată de o relaţie apropiată cu Bucureştiul şi am putea să bănuim de ce, economicul primează iar aici autostrada Bechtel riscă să nu se mai termine niciodată.
Dar probabil că toate aceste lucruri sunt cunoscute de foarte mulţi dintre noi, au devenit de realitate imediată după ce ambasadorul american Gitenstein a spus lucrurilor pe nume într-o emisiune televizată. Analizând declaraţiile, ca şi ale altor ambasadori americani din ultimii ani, rezultă că SUA ne tratează mai degrabă ca o colonie decât ca o ţară parteneră. Diplomaţia are nişte reguli respectate oriunde în lume, mai puţin în România. Pe de altă parte, americanii par să aibă dreptate şi am putea spune, potrivit vorbei româneşti, că vor îndreptarea ”păcătosului” şi nu ”pieirea” lui. Ce poţi să spui când americanii te avertizează, cu subiect şi predicat, că România trebuie ”să facă Guvernul mai transparent , să facă procesul de luare a deciziilor mai predictibil şi mai ales să aplice regulile statului de drept peste tot.” Dacă americanii au o problemă cu asta, vă daţi seama ce se întâmplă cu ceilalţi investitori din patria mioritică?
Pragmatismul american nu s-a dezminţit nici cu acest prilej. Ambasadorul a reproşat guvernului Boc că nu-şi plăteşte la timp lucrările către Bechtel, atenţie vorbim de o construcţie care costă de câteva ori mai mult decât se întâmplă prin Europa, şi nu rezolvă nici exproprierile. Destul de direct, americanul le-a transmis o ameninţare românilor: „Este prima autostradă de 4 benzi construită pe teren muntos. Aveţi două probleme: exproprierea şi finanţarea. Întârzierile de plată ştiu că au penalizări iar asta este o gravă problemă.” Cum să te superi pe diplomatul american când îţi explică că Ford este blocată la Craiova de lipsa drumurilor pentru a-şi exporta maşinile? Sau când ne aduce aminte încă odată că am împrumutat bani pentru dezvoltare şi noi i-am dus în consum, o eventuală redresare fiind mai degrabă conjuncturală.
Pe lângă faptul că am schimbat un stăpân cu altul, doar Vîşinski îşi mai permitea să bată cu pumnul în masă la Bucureşti în faţa regelui, poate că doar americanii ne mai trezesc. România este o ţară care nu a progresat în nici un domeniu aşa cum ar fi fost necesar şi nici perspectivele nu sunt din cele mai fericite. Autorităţile de la Bucureşti trebuie să ia în seamă semnale de peste Ocean, alţii le-au ignorat şi astăzi au rămas o …amintire. Yankeii ştiu ce vor iar acum interesele lor par să nu bată cu cele ale clasei politice de la Bucureşti. Cine are urechi de auzit….